Посол України: Киргизстан не підтримав РФ через Крим і Донбас – це наше досягнення

Посол України: Киргизстан не підтримав РФ через Крим і Донбас – це наше досягнення
Посол України в Киргизстані Микола Дорошенко

Дипломат вважає, що про принципову позицію свідчить відсутність киргизької делегації під час голосування в ООН резолюцій щодо України

Киргизстан обрав нейтралітет і попри тиск Кремля не підтримав Росію щодо Криму й Донбасу.

Таку позицію посол України в Киргизстані Микола Дорошенко вважає досягненням. Про це він заявив у інтерв’ю «Главкому».

«Яскравий приклад - принципова позиція під час голосування у міжнародних організаціях щодо подій в Україні. І особисто я розглядаю відсутність киргизької делегації під час голосування резолюцій Генеральної асамблеї ООН 68/262 від 27 березня 2014 року та 71/205 від 19 грудня минулого року як частину зваженої і послідовної підтримки. Для нас, для українців, така позиція пострадянської держави вже вважається великим досягненням», - сказав дипломат.

Він пояснив, що Киргизстан, який прагнув увійти до Митного союзу, не підтримав Росію, хоча й ризикував наразитися на блокування вступу до об’єднання з боку РФ.


«Киргизьке суспільство досить швидко розібралося… і склало думку щодо президента Януковича, який втратив довіру українського народу. Натомість події в Криму виглядали не так чітко. Описаний російською пропагандою так званий референдум породив неоднозначну реакцію, Кремль чинив шалений тиск на всіх партнерів і союзників з вимогою визнання його результатів, у тому числі на Киргизстан. З Донбасом усе було ще складніше. Спочатку, мені здається, і в Україні не всі відрізняли шахтарів від російських солдатів. Тоді на кону для Киргизстану стояло питання вступу у Митний союз, який потім трансформувався в Євразійський економічний союз. І цілком логічно, що Росія як організатор і рушійна сила цього об’єднання мала всі можливості призупинити або скасувати приєднання Киргизької Республіки до ЄврАзЕС. Будучи затиснутим цими обставинами, Киргизстан усе-таки обрав позицію нейтралітету і невтручання в українсько-російський конфлікт», - зазначив Дорошенко.

Він визнав, що після 2014 року діалог між Україною і Киргизстаном зазнав певного охолодження.

«Не останню роль у цьому процесі відіграє цілеспрямована робота російських дипломатів. Повірте, я не намагаюся скрізь шукати «руку Кремля». Але наразі обставини складаються саме таким чином. Маю сподівання, що зустріч керівників МЗС Павла Клімкіна і Ерлана Абдилдаєва, яка відбулася 8-9 грудня минулого року під час засідання Ради ОБСЄ, стала відправним пунктом відновлення політичного діалогу між Києвом та Бішкеком», - заявив посол.

Дорошенко додав, що цьогоріч зустріч президентів Петра Порошенка і Алмазбека Атамбаєва не запланована, але працює міжурядова комісія України й Киргизстану.

«Плануємо провести перш за все четверте засідання міжурядової комісії з економічної  співпраці. І за результатами її роботи матимемо чітке розуміння наших подальших кроків», - повідомив український дипломат.

Посол України в Киргизстані Микола Дорошенко став відомим широкому загалу після 17 вересня 2016 року. Під час засідання глав країн СНД у Киргизстані, в присутності президента Росії Володимира Путіна посол публічно виступив проти передачі Росії головування в цій організації. Дорошенко змусив президента країни-агресора вступити у дискусію та захищатися.

Читайте також: Український посол, який «дістав» Путіна: Організатори засідання глав держав СНД навіть стільці у нашої делегації забирали

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: