Президент Польщі Дуда вшанував пам'ять жертв Смоленської катастрофи

Президент Польщі Дуда вшанував пам'ять жертв Смоленської катастрофи
Анджей Дуда вшанував у Вавелі в Кракові пам’ять Лєха Качинського та його дружини Марії
Фото: polskieradio.pl

У 10-ті роковини Смоленської катастрофи президент Анджей Дуда поклав біло-червоний вінок до могили президента Польщі Лєха Качинського і його дружини Марія у Вавелі

Сьогодні, 10 квітня, у 10 роковини Смоленської авіакатастрофи президент Анджей Дуда віддав шану жертвам тієї трагедії.

«До сьогодні ми відчуваємо у публічному житті брак цих особливих людей, яким ми багато завдячуємо», - написав президент Польщі у Facebook.

«Мені важко повірити, що минуло вже 10 років від дня, коли я отримав жахливу звістку про катастрофу на летовищі у Смоленську. Багато з 96 осіб, котрі тоді загинули, були близькими мені, зокрема Президент Республіки Польща професор Лєх Качинський та Його Дружина, Марія Качинська», - написав польський президент. Як згадав Анджей Дуда, вони померли, виконуючи обов’язок поминання, бажаючи віддати данину польським офіцерам, жертвам Катинського злочину, вбитим у 1940 році.

Сьогодні також президент Польщі Анджей Дуда вшанував у Вавелі в Кракові пам’ять Лєха Качинського та Марії Качинської. У крипті під вежею Срібних дзвонів вінки кладуть до могили загиблої президентської пари.  

О 8:41 до крипти з біло-червоним вінком зайшов президент Анджей Дуда.

У Вавель прибули також: віце-спікер Сейму Ришард Терлецький, віцепрем’єр і міністр розвитку Ядвіґа Емілєвич, міністр інфраструктури Анджей Адамчик, експрем’єрка Беата Шидло та міністр у Канцелярії президента Войцєх Колярсський. Присутні також представники влади воєводств.

Перед могилою Лєха та Марії Качинських, крім покладання вінків, відбудеться теж коротка молитва.

Згідно із обмеженнями, пов’язанами із епідемічною загрозою, у крипті одночасно може перебувати п’ять осіб.

Водночас урядові урочистості до 10 роковин Смоленської катастрофи пройдуть сьогодні на площі Юзефа Пілсдуського у Варшаві. Як сказав раніше голова Канцелярії прем’єр-міністра Польщі, з приводу епідемії коронавірусу меморіальні заходи матимуть «камеральний характер».

Сьогодні минають 10 роковини від авіакатастрофи літака Ту-154М поблизу Смоленська. 10 квітня 2010 року у ній загинуло 96 перших осіб у державі, зокрема президент Польщі Лєх Качинський та його дружина Марія Качинська. Делегація летіла на меморіальні заходи до 70 роковин Катинського злочину. Трагедія трапилася о 8:41 середньоєвропейського літнього часу поблизу аеродрому «Сєвєрний».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: