Процес розведення сил на Донбасі призупинився – місія ОБСЄ

Процес розведення сил на Донбасі призупинився – місія ОБСЄ

СММ ОБСЄ не мала можливості провести верифікацію того, що розведення сторін відбулося

Після того, як місяць тому було підписано рамкову угоду про розведення сил на Донбасі, наразі цей процес призупинився. Про це повідомив перший заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг під час брифінгу.

«З огляду на останні дані щодо проявів насильства, ми все ще спостерігаємо залежність: там, де сторони розміщені близько одна від одної, неминуче спалахує насильство. 21 вересня, коли сторони підписали рамкову угоду, я думав, що вони зрозуміли цю залежність. І я все ще думаю, що вони розуміють її… Сторони чітко продемонстрували своє серйозне ставлення до розведення, а також продемонстрували що механізми контролю та управління працюють. Ми бачили це на початку нового навчального року – зброя затихла хоча б на одну ніч. Озброєні люди вздовж всієї лінії зіткнення робили точнісінько те, що їм наказали робити – нічого. Проте через місяць після підписання рамкового рішення цей процес призупинився», - сказав Хуг.

За його словами, СММ ОБСЄ все ж бачила реальні зусилля сторін в розведенні сил, зокрема вона бачила, як демонтували позицію в районі Золотого-Первомайська, як військові пакувалися, як згортали техніку та вивозили її.

«Ми також бачили проведення деяких робіт з розмінування. Все це говорить про те, що сторони дійсно розуміють, що близькість позицій та рівень насильства тісно пов’язані. Але справа в тому, що СММ ОБСЄ не мала можливості провести верифікацію того, що розведення сторін відбулося. Сторони погодилися, що вони забезпечать доступ СММ, але насправді у СММ у кращому випадку був обмежений доступ до трьох ділянок розведення сил і засобів. Відмова сторін виконувати свої зобов’язання щодо вилучення мін на цих ділянках унеможливлює доступ СММ до цих ділянок», - підсумував Хуг.

Нагадаємо, у звіті СММ за 18 жовтня повідомлялося, що місія продовжує спостерігати за процесом розмежування в Луганській області поблизу Станиці Луганської, Золотого й Петровського, як це передбачено рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. Доступ місії обмежено у всіх трьох районах розведення сил.

Раніше українська сторона СЦКК повідомила, що керівництво бойовиків ОРДО/ОРЛО не бажає виконувати рамкове рішення Тристоронньої контактної групи щодо розведення сил і засобів, та поставило під сумнів можливість розведення сил і засобів у Станці Луганській протягом найближчого часу.

Як відомо, 19 жовтня відбулася зустріч глав держав у «нормандському форматі» (Україна, Німеччина, Франція, Росія) в Берліні (Німеччина). На зустрічі президент України Петро Порошенко наполягав, щоб Дебальцеве увійшло до чотирьох майбутніх зон розведення сил на Донбасі

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: