Путін «дозволив» Молдові брати участь у вільній торгівлі і з СНД, і з ЄС

Путін «дозволив» Молдові брати участь у вільній торгівлі і з СНД, і з ЄС
Рогозін і Калмик домовилися про одночасну участь Молдови у ЗСТ і з Євросоюзом, і з СНД
Фото РІА «Новини»

Питання мит сторони поки що не вирішили

Віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін і міністр економіки Молдови Октавіан Калмик домовилися про одночасну участь Молдови у зоні вільної торгівлі і з Євросоюзом, і з СНД. Відповідний документ («План дій з розвитку російсько-молдавських торговельно-економічних відносин на 2016-2017 роки») вони затвердили вчора у Москві, повідомляє «Коммерсантъ».

У першому ж пункті підписаного документа РФ констатує таку можливість: «Зниження торгових бар'єрів у російсько-молдавських торговельно-економічних відносинах в умовах одночасної участі Молдови у режимах вільної торгівлі з ЄС та СНД».

Підписання документа підтвердив у Twitter і сам Рогозін, але зазначив, що не вирішене основне питання – щодо мит. Нагадаємо, що Росія ввела мита щодо 19 видів молдавських товарів у 2014 році, коли Кишинів ратифікував угоду з ЄС про зону вільної торгівлі.

ge

Зокрема, Кишинів має забезпечити «непогіршення доступу російської сільськогосподарської та продовольчої продукції на ринок Молдови» в умовах гармонізації молдавського законодавства з європейським, а Москва – розглянути «можливість розширення асортименту молдавської алкогольної продукції, що постачається на російський ринок». Калмик навіть анонсував зняття російських обмежень з молдавських виробників вина вже в першому кварталі майбутнього року.

Також Москва і Кишинів домовилися виключати дискримінаційні екологічні мита при імпорті товарів, створити електронну систему сертифікації їхнього походження, працювати на недопущення реекспорту заборонених до постачання в РФ товарів.

Як зазначив Рогозін, частину невирішених проблем може бути вирішено під час візиту до РФ новообраного молдавського президента Ігоря Додона, який може відбутися вже до кінця року.

Нагадаємо, нещодавно обраний президент Молдови Ігор Додон, якого вважають проросійським, заявив, що країна продовжить імплементацію Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: