Рада Нацбанку не рекомендує НБУ купувати державні цінні папери

Рада Нацбанку не рекомендує НБУ купувати державні цінні папери

Такий крок там пояснюють необхідністю забезпечення незалежності Нацбанку від рішень уряду

Рада Національного банку України рекомендувала правлінню НБУ утриматися від купівлі облігацій державного боргу та встановити обмеження на загальний обсяг придбаних державних цінних паперів.

Про це йдеться у прес-релізі ради НБУ, опублікованому на сторінці Facebook одного з її членів.

Такий крок там пояснюють необхідністю забезпечення незалежності Нацбанку від рішень уряду, зокрема у частині здійснення монетарної та фіскальної політики.

«Національному банку рекомендовано утримуватись від здійснення операцій з купівлі державних цінних паперів, а також встановити параметри щодо верхньої межі обсягу державних цінних паперів в портфелі Національного банку України», — повідомляється у прес-релізі.

Там також зазначається, що Рада НБУ зобов’язала його керівництво розробити методологію розрахунку верхньої межі обсягу державних цінних паперів у портфелі НБУ.

Нагадаємо, що основним тримачем державних цінних паперів, зокрема облігацій внутрішньої державної позики, є саме Національний банк України. У його портфелі знаходиться до 80% всіх держоблігацій, які випустила держава. Це означає, що більша частина державних запозичень покривається за рахунок Національного банку. 

Раніше повідомлялось, що Національний банк України вбачає ризики щодо здатності держави виконати заплановані у бюджеті видатки через відсутність співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Крім цього, в НБУ оголосили про підвищення облікової ставки до 17,5%.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: