Рада створила Державний дорожній фонд

Рада створила Державний дорожній фонд
Дорожній фонд

Закон вступить в силу з 1 січня 2018 року

Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект №4014 «Про внесення змін до закону «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» щодо вдосконалення механізму фінансування дорожньої галузі». За документ проголосували 248 парламентаріїв.

Зокрема, пропонується внести зміни в Бюджетний кодекс України про створення спеціального фонду у складі Державного бюджету України для фінансування дорожнього господарства за рахунок таких надходжень, як:

  • 1) акцизний податок з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) в частині нафтопродуктів і транспортних засобів (крім акцизного податку, визначеного пунктом 6 частини першої статті 66 цього Кодексу);
  • 2) акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) в частині нафтопродуктів і транспортних засобів;
  • 3) мито на нафтопродукти і транспортні засоби та шини до них;
  • 4) плата за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні та інші.

Наголошується, що виділення джерел фінансування дорожнього господарства в окремий фонд допоможе забезпечити стабільне фінансування дорожнього господарства та дозволить запобігти напрямок джерел фінансування дорожнього господарства на інші цілі.

Крім того, надходження державного дорожнього фонду передбачається спрямувати на фінансування заходів по забезпеченню безпеки дорожнього руху у відповідності з державними програмами.

Передбачається, що закон вступить в силу з 1 січня 2018 року. При цьому визначається, що зазначені вище надходження зараховуються до спеціального фонду держбюджету в наступному розмірі: в 2018 році - 50%; в 2019 році - 75%, а з 2020 року - 100%.

Разом з тим 235 нардепів підтримали в цілому внесення відповідних змін до Бюджетного кодексу України, проголосувавши за законопроект №4015а. Відзначимо, що спочатку документ підтримали 243 нардепи, однак через інформацію про «кнопкодавство» спікер Андрій Парубій поставив його на переголосування. Так, законом передбачено внесення змін до низки статей Бюджетного кодексу України, спрямованих на виділення джерел фінансування дорожнього господарства в окремий Державний дорожній фонд в складі спеціального фонду держбюджету.

Передбачається, що з коштів Державного дорожнього фонду України 60% направлять на фінансування будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення, 35% - на фінансування будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, 5% - на фінансування заходів щодо забезпечення безпеки дорожнього руху відповідно до державних програм.

Також законом встановлюється, що акцизний податок з вироблених в Україні пального і транспортних засобів, акцизний податок з ввезених на митну територію України палива та транспортних засобів і ввізне мито на нафтопродукти і транспортні засоби та шини до них зараховуються до спеціального фонду держбюджету в 2018 році в розмірі 50%, в 2019 році - в розмірі 75%. Закон також вступає в силу з 1 січня 2018 року.

Нагадаємо, українські парламентарі сьогодні розглядають питання доріг і транспорту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: