Росія має виплатити 120 тис. євро батькам загиблого солдата під Дебальцевим

Росія має виплатити 120 тис. євро батькам загиблого солдата під Дебальцевим

Суд на Хмельниччині визнав, що силові дії Росії, які тривають з 20 лютого 2014 року на окремі території України, є актами збройної агресії

Полонський районний суд Хмельницької області прийняв рішення стягнути з Росії 120 тис. євро моральної шкоди на користь батьків загиблого солдата під Дебальцевим Бориса та Марії Балюків.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на рішення суду від 29 листопада.

Суд з’ясував, що наприкінці липня 2014 року син позивачів Михайло Балюк безпосередньо брав участь у захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України на території Донецької та Луганської областей у складі військової частини пп В2581. Він був санітаром сьомої окремої автомобільної санітарної роти, яка відповіла за вивезення поранених під час бойових дій.

На початку лютого 2015 року солдата Балюка відрядили в підпорядкування до сектору «С» в районі Дебальцеве Донецької області, де він виконував обов'язки щодо посилення медичного забезпечення. 9 лютого Михайло Балюк з двома пораненими бійцями, фельдшером та водієм виїхали з блокпосту «Хрест», що в Дебальцеве у напрямку Бахмуту. По дорозі вони потрапили у засідку ДРГ і були вбиті ворогом.

Пам'ятна дошка на честь загиблого солдата. Фото з відкритих джерелПам'ятна дошка на честь загиблого солдата. Фото з відкритих джерел

Тіло Балюка опізнали в морзі Дніпропетровська наприкінці 2015 року.

«Обґрунтовуючи завдану Росією моральну шкоду в сумі по 60 тис. євро кожному з позивачів, вони довели, що через власний душевний невгамовний біль, безперервні їх страждання через втрату сина, які відчувають роками, наявні підстави для задоволення їх вимог в повному обсязі, у зв'язку з встановленим в судовому порядку фактом порушення відповідачем основоположних прав людини в Україні, що є справедливою компенсацією з агресора - Російської Федерації на користь батьків загиблого сина», - сказано у рішенні суду.

Як повідомляв «Главком», 13 листопада Хмельницький міськрайонний суд виніс рішення про стягнення з Російської Федерації 180 тис. євро моральної компенсації на користь сім’ї загиблого військовослужбовця батальйону «Айдар» Вадима Шалатовського.

Судовий позов подала дружина загиблого солдата Наталія Шалатовська. Вона зазначила, що восени 2014 року її чоловік разом із іншими бійцями взводу В0624 на автомобілі ЗІЛ поверталися з бойового завдання до міста Щастя Луганської області. Військовослужбовці потрапили під вогонь російських бойовиків, які були у засідці і мали танк та БТР.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: