Росія повторює помилку зовнішньої політики 1980-х років - The Atlantic

Росія повторює помилку зовнішньої політики 1980-х років - The Atlantic

Зараз, як і 35 років тому, Москва йде неясним шляхом конфронтації зі Сполученими Штатами і агресії по відношенню до інших

Нещодавня серія зіткнень російського і американського посольств нагадує масштабне видворення з США співробітників радянського посольства в 1986 році. Мало хто пам'ятає подробиці цих баталій епохи Рейгана, але багато хто пам'ятає, що 1980-ті закінчилися для Радянського Союзу погано, пише американське видання The Atlantic.

«Зараз, як і тоді, Москва йде неясним шляхом конфронтації зі Сполученими Штатами і агресії по відношенню до інших. Як і у випадку з СРСР та царями-ретроградами, зовнішнє протистояння збігається з періодом застою в країні і, можливо, виконує функцію компенсації за цей застій. Тактика Путіна, а також демонізація Сполучених Штатів в російських офіційних ЗМІ в підсумку виявляється поверненням до прийомів холодної війни. Російські кібератаки і дезінформація нагадують радянські «активні заходи» 1980-х років», - йдеться у статті.

Видання зауважує - війна в Україні відрізняється від радянського вторгнення в Афганістан (хоча б через те, що українці борються за європейське майбутнє), але обидва випадки викликали опір на місцях і негативну реакцію Заходу. «Російські лідери можуть намагатися переконати свій народ і самих себе в тому, що їх здатність залякувати сусідів, придушувати інакомислячих і трясти кулаками перед носом у Сполучених Штатів, є ознакою сили. Але, як і в середині 1980-х років, це не спрацює», - підкреслюють автори матеріалу.

У статті йдеться, що всупереч сподіванням радянського, а нині путінського режиму Захід на ладан не дихає. Сьогодні росіяни критично оцінюють початок і середину 1980-х років як період застою. Але після декількох років посиленого зростання Росія, схоже, повертається до аналогічної ситуації. Можливо, в результаті, як і в середині 1980-х років, вдумливі росіяни усвідомлюють - а деякі навіть скажуть публічно - що їх країна не може продовжувати слідувати цим шляхом; що Росія потребує модернізації; і що для цього їй необхідно посилити, а не послабити верховенство закону в країні, розширити, а не звузити доступ до іноземного капіталу і технологій. Тому Росії потрібні більш конструктивні відносини з Заходом, в тому числі і з США. Досвід показує, що Росія повинна вибирати між модернізацією і агресією.

«Розумна політика щодо Росії означала б опір російської агресії і допомогу іншим в цій протидії; виявлення областей потенційного співробітництва; стабілізацію відносин там, де це можливо, у тому числі шляхом підтримки діалогу на цивільному і військовому рівнях; і прагнення до кращих відносин з кращого Росією в майбутньому. Ми маємо справу з тією Росією, яка у нас є. Але не будемо забувати, що путінська Росія - не єдино можлива Росія», - пише видання.

The Atlantic наголошує - Європа зарекомендувала себе в якості тлумачного партнера по Росії. Щоб протистояти агресії Росії в Україні, Америка і Європа ввели санкції разом. Європейські країни внесли свою частку в стримування Росії, яка чинила тиск на членів НАТО, шляхом розгортання військ в країнах Балтії, поряд з розміщенням американського контингенту в Польщі і в інших країнах Центральної Європи. Новий закон про санкції дійсно містить формулювання, які можуть поставити під загрозу солідарність з Європою, але внесені пізніше поправки знизили цю ймовірність. Адміністрація може зробити так, щоб досягти головної мети прийняття закону - чинити тиск на Росію, а не провокувати розкол з Європою.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: