Росія створила нове угруповання для широкомасштабного наступу – військовий експерт

Росія створила нове угруповання для широкомасштабного наступу – військовий експерт

Михайло Самусь, заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння

«Росія свідомо йде на демонстрацію того, що вона не поважає українську державу», - підкреслив військовий експерт Михайло Самусь

З 2016 року РФ почала переформатовувати свої військові частини. Зокрема, це стосується двадцятої армії, чиї підрозділи розташовані довкола кордонів України. Окрім того, створена перша танкова армія, яка нараховує близько однієї тисячі танків, які можуть піти не тільки в Україну, а й через територію Білорусі в Польщу та країни Балтики. Про це розповів Михайло Самусь, заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Після Іловайської трагедії Росія почала розбудовувати нове угруповання і на окупованій території Донбасу. «Мова йде про перший та другий армійські корпуси. Для управління ними була створена восьма армія у Новочеркаську. А довкола України почали формуватися новітнє угруповання, яке складається з першої танкової армії, що знаходиться на північному сході ближче до Смоленська», - говорить військовий експерт.

За його словами, двадцята армія була повністю переформатована, і створено дві нові дивізії, які знаходяться в безпосередній близькості українського кордону. «Тобто фактично створено угруповання, готове до наступу. Якщо ми зараз подивимося на карту, то чітко видно, що це не оборонне угруповання, а наступальне. Адже ці угруповання не стоять в глибині Росії, а безпосередньо на кордоні з Україною», - продовжує Самусь.

Перша танкова армія складається з 1000 танків. «Я вже не кажу про авіацію, яка може дуже швидко підтягнутися. Мова йде про 500 надсучасних літаків. А перша танкова армія може не тільки наступати на Київ, вона може через територію Білорусі наступати на Польщу та країни Балтики. Це може бути другим ешелоном двадцятої армії, яка стоїть біля Воронежа, але підрозділи її розташовані, починаючи з Чернігівського напрямку і закінчуючи Харківським. Її дивізії та тактичні групи розташовані вдовж нашого кордону. Це угруповання готове до наступу», - розповідає Самусь.

ЦДАКР з 2016 року спостерігає, як Росія накопичує свій військовий потенціал.

«Ще в 2016 році Росія почала створювати цю інфраструктуру. Але було сподівання, що росіяни зможуть на цьому зупинитися. Після відкритої агресії Росії у Чорному морі поблизу Керченської протоки стало зрозуміло, що ні. За нашими оцінками, це означає, що Росія готова до наступних кроків, до широкомасштабної операції. Жодних стоперів, перепон ми поки що не бачимо. Росія свідомо йде на демонстрацію того, що вона не поважає українську державу. А реакція світової спільності на агресію Росії на морі – це поза страуса», - зазначає Самусь.

Переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: