Росія веде переговори з Німеччиною про виплату Україною «боргу Януковича» - Мінфін РФ

Росія веде переговори з Німеччиною про виплату Україною «боргу Януковича» - Мінфін РФ
Міністр фінансів РФ Антон Силуанов

Ми дуже близько спілкуємося з міністром фінансів Німеччини – міністр фінансів РФ Антон Силуанов

Росія обговорює питання погашення Україною боргу за євробондами на $3 млрд з Німеччиною, яка виступає посередником в переговорах про можливості врегулювання боргу. Про це заявив міністр фінансів РФ Антон Силуанов, передає Інтерфакс-Україна.

«Знаєте, у нас для цього є всі підстави. Є рішення Високого суду Лондона. На початку наступного року буде розглядатися апеляційна інстанція, впевнений, що буде прийнято об'єктивне рішення, і у нас з'являться всі підстави для того, щоб витребувати з нашого сусіда виконання своїх зобов'язань», - сказав російський міністр.

«Крім того, ми відкриті до переговорів з українськими колегами. Основна умова - це те, що ми повинні повернути з України в повному обсязі борг, це $3 млрд, і наші умови повинні бути краще, ніж у комерційних кредиторів. Такі переговори ми ведемо, впевнений, що пропозиція, пропозиції щодо виконання Україною своїх зобов'язань будуть знайдені», - додав Силуанов.

Міністр фінансів РФ відзначив, що питання українського боргу він обговорює зі своїм колегою з Німеччини.

«Ми дуже близько спілкуємося з міністром фінансів Німеччини, обговорюємо складні питання такі, як припустимо, взаємини Росії і України по виплаті Україною боргу перед нашою країною. І ось це таке посередництво в складних питаннях німецького міністра нам дуже допомагає», - сказав Силуанов.

У свою чергу заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак повідомив журналістам, що Росія обговорює позасудове врегулювання боргу України через посередників, прямих контактів немає.

«З Україною безпосередньо спілкування немає. Є колеги, через яких ми обговорюємо не тільки судові варіанти», - сказав Сточак.

Як повідомлялося, Високий суд Лондона в кінці травня 2017 року задовольнив клопотання України про призупинення виконання рішення від 29 березня 2017 року щодо єврооблігацій на $3 млрд, які перебувають у власності РФ.

Крім того, в кінці липня суд підтвердив надання Україні безумовного дозволу на оскарження рішення від 29 березня в Апеляційному суді, незважаючи на спроби РФ встановити обтяжливі умови для здійснення прав України на апеляцію.

У лютому російська сторона подала до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості з України за дворічними єврооблігаціями номінальною вартістю $3 млрд, термін погашення яких настав 20 грудня 2015 року.

Київ неодноразово пропонував РФ почати переговори з реструктуризації цього боргу на умовах, запропонованих приватним кредиторам в ході реструктуризації боргу в листопаді 2015 року. Однак Росія не згодна на такі умови, вважаючи борг на $3 млрд суверенним і вимагаючи для себе кращих умов реструктуризації. У грудні 2015 року МВФ також визнав цей борг офіційним.

Нагадаємо, в грудні 2013 року президенти РФ і України Володимир Путін і Віктор Янукович домовилися, що Москва надасть Києву кредит на $15 млрд через розміщення українських цінних паперів. В рамках програми, облігації на $3 млрд були розміщені на Ірландській фондовій біржі 20 грудня 2013 року і викуплені Росією за рахунок коштів Фонду національного добробуту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: