Росія зловживає поняттям «фашизм» – Der Spiegel

Росія зловживає поняттям «фашизм» – Der Spiegel

На все, що не відповідає російській інтерпретації, поспішно навішується ярлик «фашистський», пише німецьке видання

У Росії поняттям «фашизм» зловживають майже сто років. Тут його вживають як синонім до слів «огидний», «мерзенний», пише Der Spiegel

«Фашизм – уособлення чогось інфернального: це нелюдяність, жорстокість і агресія в одному флаконі. І для політики нацистів, спрямованої на винищення цілих народів, таке визначення підходить. Але в Москві ще в давні часи подібну етикетку клеїли на тих, хто не був фашистом у споконвічному значенні цього слова. Так, наприклад, називали політичних супротивників, яких слід було поставити за рамки людських законів», – ідеться в статті.

Видання пише, що сьогодні навіть на політику Барака Обами навішують ярлик «демократичного фашизму». У самій Росії націоналісти вимагають закриття Центру імені Єльцина в Єкатеринбурзі, створеного вже після смерті президента, оскільки той нібито пропагував «ліберальний фашизм». Як зауважує видання, маються на увазі «ліберальні реформи, які Єльцин намагався втілити в життя, внаслідок чого багато хто в Росії опинився за межею бідності». «І все це відбувається в країні, яка ніколи по-справжньому не займалася переосмисленням своєї історії, – зауважує журналіст. – Наприклад, у Брянську та Волгограді досі не опубліковано списки з іменами жертв сталінських репресій».

Подібне використання слова «фашизм», що знецінює саму його суть, – небезпечне явище. «Тим самим росіянам нав'язують спотворену картину того, що відбувається в усьому іншому світі. На все, що не відповідає російській інтерпретації, поспішно навішується ярлик «фашистський», – наголошує Der Spiegel.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: