Рубан вимагав грошей за звільнення з полону – родичі заручників

Рубан вимагав грошей за звільнення з полону – родичі заручників

Після арешту Володимира Рубана заговорили родичі заручників, які були звільнені з полону бойовиків

Глава Центру визволення полонених «Офіцерський корпус» Володимир Рубан, а також люди, що представлялися членами його організації, вимагали грошей за звільнення з полону бойовиків українських громадян, в тому числі воїнів АТО.

Як розповіла газеті «Факти» Валентина Сурменко, Рубан вимагав у неї 60 тисяч за звільнення її сина з полону, а коли отримав відмову, обізвав того «бидлом».

«Побачивши по телевізору, що глава центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимир Рубан став привозити з Донецька «кіборгів», що потрапили в полон, я вирішила, що нарешті знайшла найуспішнішого переговірника. Добула його телефон і зателефонувала. [Він] відразу не відмовив, але висунув вимогу: «Я дам вам номер картки, перерахуйте мені 60 тисяч, тоді будемо розмовляти». Я навіть не стала уточнювати, гривні або долари він вимагає. Відповіла, що зарплата у мене «копійчана», і пенсія у моєї мами теж. Почувши, що грошей немає, Рубан заявив: «Ваш син - бидло», - і більше не відповідав на мої дзвінки. В результаті Коля (її син – ред.) пробув у полоні вісім місяців», - розповіла вона.

Микола Сурменко потрапив до полону 24 серпня 2014 року після Іловайського котла. За словами матері, вона вживала найвідчайдушніших заходів для звільнення Миколи, але попервах більшість офіційних посадових осіб «в кращому випадку не знали, що робити, а деякі і не бажали щось робити». Це змусило її шукати інших шляхів.

«На мирну територію мого сина і бійця 51-ї бригади Віталія Михалевича привезли 3 квітня 2015 року хлопці волонтерської групи «Патріот». Вони ж напередодні звільнили і главу Радгоспінскої сільради Скадовського району Херсонської області Василя Козака. Грошей ніхто в мене не просив - ні до, ні після звільнення Колі», - додала Сурменко, відзначивши, що ще тоді передала до СБУ номер картки, яку їй продиктував Рубан.

Волонтер і вимушена переселенка з окупованого Криму Гайде Різаева заявила, що її родина віддала людям, що представилися членами організації «Офіцерський корпус» п'ять тисяч доларів. За це вони обіцяли звільнити Різаеву, яка потрапила до полону 22 липня 2014 року. На наступний день після отримання грошей люди, що представлялися членами «Офіцерського корпусу», повідомили батьку Різаевої, що ту розстріляли. Через три дні після страшної звістки батько помер від інфаркту. Різаєва вийшла з полону 28 жовтня 2014 року і дізналася про смерть батька.

Боєць «Азову» Євген Чудніцов, який провів у полоні майже два роки, розповів, що Рубан вимагав за його звільнення 250 тисяч гривень. Таку суму він озвучив другу Чудніцова, коли той звернувся до нього по допомогу у звільненні.

Нагадаємо, в СБУ заявили, що з початку 2013 року Рубан став учасником проросійського руху Віктора Медведчука «Український вибір» і виступав проти євроінтеграції України. Також він вже 14 років пов’язаний з Росією.

Згідно з текстом підозри, опублікованого ЗМІ, Рубану закидають підготовку терористичного акту і незаконне володіння зброєю. Серед цілей, званих у документі, вказані підготовка замаху на президента України, а також на перших осіб держави.

Раніше ЗМІ заявили, що Рубану повідомили про підозру. Підозру оголошено за ч.1 ст. 263 КК «Незаконне поводження зі зброєю», та ч.1 ст.14 »Готування до злочину»,  ч.3 ст.258 »Терористичний акт». 

Як повідомлялося, 8 березня правоохоронці затримали Рубана під час його спроби потрапити в Україну з так званої «ДНР».

За словами заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгія Туки, Рубан перевозив арсенал зброї у меблях.

У свою чергу Рубан назвав людину, яка «спланувала спецоперацію проти нього».

Президент доручив голові СБУ взяти справу Рубана під особистий контроль

Відзначимо, рік тому, 27 лютого 2017 року, Рубана при перетині лінії розмежування вже затримували співробітники СБУ.

Голова СБУ Грицак заявив, що Службі безпеки вдалося запобігти масштабним терактам, які повинні були бути здійснені найближчим часом у Києві та інших містах. За словами Грицака, Рубан разом з ватажками «ДНР» готував теракти в центрі Києва, зловмисники планували обстріляти з мінометів будинки.

Також в СБУ запевняють, що Рубан намагався організувати «Українську федерацію».

Детальніше читайте у матеріалі «Главкома»: «З мінометів по центру Києва». Справа Рубана: усі версії

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: