Савченко вважає: щоб змінити Україну, першим ділом треба провести перепис населення

Савченко вважає: щоб змінити Україну, першим ділом треба провести перепис населення
Надія Савченко

Нардеп наполягає на проведенні інвентаризації всього, що є в Україні

Народний депутат Надія Савченко оприлюднила власне бачення покрокових дій, спрямованих на зміну політичної системи у країні. 

На думку депутата, перше, що потрібно зробити – це перепис населення. Друге – «провести iнвентаризацiю всього, що є в Україні. Землi, надр, природнiх ресурсiв‎, iнфраструктури, виробництва».

Далі, виходячи iз зiбраних данних, потрiбно створити нову модель адмiнiстративного подiлу i державного устрою країни якi будуть полягати в наступному: «Украïна подiлиться природнiм шляхом на територiальнi громади за економiчно-математичним пiдрахунком по 200 тис. людей в громадi. Такi громади будуть економiчно придатними для виживання i розвитку. Вони будуть мати свою обрану владу мiсцевого рiвня за пропорцiйним принципом: один депутат Ради Громади на 4000 виборцiв або один депутат на населений пункт, якщо в ньому проживає менше нiж 4 тис виборцiв. За таким виборчим правом Громада з 200 тис осiб буде мати 50-70 депутатiв Раді Громади».

За словами Савченко, виборчими посадами також повиннi стати голова суду, прокуратури, та полiцiï мiсцевого рiвня з обов'язковим правом мешканців громади ïх вiдкликати за чiтко прописаним механізмом.

«Депутати нацiонального рiвня до Верховної Ради будуть ‎обиратися по одному обранцю вiд Громади в 200 тис.осіб. В залежностi вiд результатiв, якi покаже перепис населення, таких громад на Україну буде 200-250. Отже i депутатiв у Верховній Раді буде не 450 а максимум 250», - веде далі Савченко.

Вибори народних депутатiв до Верховної Ради будуть вiдбуватися шляхом праймерiз: в першому турi iз поданих кандидатiв буде обератися три-чотири кандидата з прохiдним бар'єром 20-25%. Впродовж року Громада буде вивчати своïх кандидатiв i спостерiгати за ïх дiяльнiстю. «Громада матиме право вiдкликати свого кандидата з народних депутатiв за чiтко прописаним механiзмом вiдкликання народних депутатів», - зазначила нардеп.

Крім того, відповідно до концепції Савченко, уряд в Україні ‎ не призначатиметься за квотним фракцiйним принципом, а буде обиратися на конкурснiй основі iз галузевих фахiвцiв i затверджуватися народними обранцями. Уряд буде технократичним i не буде розпоряджатися бюджетом.

«Президент - фiгура, як така для України, буде не обов'язковою або такою, що займає‎ться зовнiшньою полiтикою і виконує представницькі функції», - пропонує нардеп.

«Нова полiтична система надасть обо'язкове право волевиявлення українцям через референдуми мiсцевi, що будуть вiдбуватися регулярно при прийняттi важливих для Громади рiшень депутатами Ради Громади. Та загальнонацiонального рівня, не рiдше разу на рiк, при прийняттi важливих рiшень для краïни народними депутатами Верховної Ради України», - зазначила Савченко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: