СБУ виявила схованку із контрабандною радіоактивною речовиною

СБУ виявила схованку із контрабандною радіоактивною речовиною

Контррозвідники спільно зі спецпідрозділом «Альфа» затримали шістьох учасників організованого угруповання

Служба безпеки України повідомила про затримання шістьох осіб, які ввезли контрабандою і зберігали у схованці на подвір’ї приватного будинку контейнер із радіоактивною речовиною «Радій-226».

Про це повідомляється на сайті відомства.

Правоохоронці виявили спеціально облаштовану на приватному подвір’ї схованку на глибині понад два метри. Фахівці вилучили з неї контейнер циліндричної форми, в якому й зберігалася радіоактивна речовина.

За даними СБУ, до України її завезли з однієї з країн Східної Європи. Вилучену речовину було направлено до Інституту ядерних досліджень, де після проведеної експертизи її було ідентифіковано, як Радій-226. Встановлено джерело походження радіоактивної речовини — вона вироблена у 1930-х роках чехословацькою компанією Radiumchema.

«За висновками експертів, «Радій-226» у такій кількості є потужним джерелом гамма-випромінювання, без екранування і належного зберігання міг призвести до радіоактивного зараження людей та місцевості. Потрапляння речовини з контейнера на відкриту територію призвело б до зараження 20 гектарів», – заявляють у СБУ.

Деталей справи, зокрема, де саме діяло угруповання і де розташовувалась схованка, СБУ не наводить.

Зазначається, що контррозвідники спільно зі спецпідрозділом «Альфа» затримали шістьох учасників організованого угруповання. Трьом з них оголошено про підозру в скоєнні злочину та судом обрано щодо них запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Їм інкримінують ч. 3 ст. 265 Кримінального кодексу України (Незаконне поводження з радіоактивними матеріалами). 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: