Сирія дорого заплатить за ще одну хімічну атаку - The New York Times

Сирія дорого заплатить за ще одну хімічну атаку - The New York Times
Фото Getty Images

Атаки з використанням зарину вимагають значної підготовки, яку цілком могла помітити американська розвідка

Білий дім заявив у понеділок увечері, що сирійський президент Башар Асад, мабуть, готує чергову атаку із застосуванням хімічної зброї і попередив, що Асад «заплатить високу ціну», якщо це станеться, пише The New York Times.

«Деякі військові посадові особи були захоплені зненацька заявою прес-секретаря президента Трампа, але не було ясно, наскільки конфіденційними були дані розвідки, що стосуються потенційної хімічної атаки», - йдеться в статті.

«У заяві Білого дому сказано, що приготування Асада подібні до тих, які, як вважають співробітники західної розвідки, робив сирійський уряд перед квітневою хімічною атакою, в результаті якої загинули десятки сирійців, зокрема, діти», - передають автори статті Майкл Шир і Ерік Шмітт.

«Подібна загроза може викликати неумисне зіткнення на тлі того, як конкуруючі сили зближуються в ніким не контрольованих областях Сирії. Їхня протидія, по суті, призвела до війни всередині війни», - пишуть журналісти.

Деріл Кімбелл, виконавчий директор Асоціації з контролю над озброєннями, заявив, що він не знав про підготовку до нових хімічних атак в Сирії, але він вважає, що ця заява основана на повідомленнях розвідки, йдеться в статті. За його словами, ракетні атаки з використанням газу зарину, як під час квітневих ударів, вимагають значної підготовки, яку цілком могла помітити американська розвідка.

Кімбелл додав, що він не пам'ятає такого конкретного превентивного публічного попередження з приводу іноземного уряду, що стосується заборонених озброєнь, «принаймні, в останні 20 років». Найчастіше подібні питання вирішуються шляхом приватних повідомлень по дипломатичних і розвідувальних каналах, сказав він.

«Повідомлення в понеділок, як видається, має на меті підготувати грунт для чергового потенційного військового удару», - вважають автори статті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: