«Скіфське золото». Директор музею в Амстердамі розповів, чим керувався суд

«Скіфське золото». Директор музею в Амстердамі розповів, чим керувався суд

Музей має намір більш детально вивчити вердикт

Ліцензія на експорт, видана Мінкультури України, стала основним фактором при прийнятті окружним судом Амстердама рішення щодо скіфського золота. Про це заявив директор Музею Алларда Пірсона в Амстердамі Вім Хупперец, пише ТАСС.

«Судді вирішили подивитися на ситуацію з точки зору міжнародного законодавства, – зазначив він. – Вони вирішили, що мова не йде про законного власника. Це питання має вирішувати український суд. Вони взяли до уваги той факт, що термін дії ліцензії на експорт, виданої Міністерством (культури) в Києві, закінчився. Тому, відповідно до Конвенції ЮНЕСКО, об'єкти повинні бути повернуті Україні як державі, яка видавала цю ліцензію».

За словами директора, музей має намір більш детально вивчити вердикт. «Але це не означає, що судові розгляди завершено, – додав Хупперец. – Ми очікуємо, що кримські музеї скористаються своїм правом апеляції».

Відповідаючи на питання про те, чи не може даний випадок створити небезпечний прецедент (коли угоди про передачу експонатів укладаються між музеями, а експонати потім повертаються державі), директор зауважив, що «це дуже винятковий випадок». «Тому нам і потрібен був цей суд, – додав він. – В іншому випадку ми могли б вирішити це питання самі».

Вім Хупперец уточнив, що наразі у сховищі музею перебуває близько 300 предметів з кримських музеїв. «Це колекція, яка має емоційну і наукову цінність, – наголосив він. – Ми чекатимемо на апеляцію і продовжимо зберігати ці об'єкти в безпеці».

Нагадаємо, сьогодні амстердамський суд виніс рішення про те, що «скіфське золото» належить Україні і має бути повернуто до Києва. На апеляцію відводиться три місяці. «Міністр культури» анексованого Криму Аріна Новосельська заявила, що кримські музеї оскаржать це рішення.

Міністерство культури РФ уже висловило своє обурення. Російські депутати та діячі культури істерично відреагували на рішення суду щодо «скіфського золота».

Дивіться також фотогалерею «Главкома» «Як виглядає унікальне «скіфське золото», яке має повернутися до України»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: