Справа Гречковського - початок війни ГПУ за вплив на суди - політолог

Справа Гречковського - початок війни ГПУ за вплив на суди - політолог
Фото з відкритих джерел

Політичний аналітик Петро Охотін порівняв гучні корупційні справи з Discovery channel, де чиновників «ловлять, показують та відпускають»

Спроби арешта члена Вищої ради юстиції Павла Гречковського пов'язані з експансією ГПУ на судову гілку влади, а отже, замість реформування системи ми знову бачимо боротьбу за сфери впливу.

Так прокоментував резонансну справу «ГПУ проти Гречковського» політичний аналітик Петро Охотін, повідомляє Gazeta.ua.

«Буквально за тиждень набуває чинності конституційна реформа у частині судочинства, щаплановані значні зміни в органах суддівського самоуправління і нові кадрові призначення. Спостерігаємо, що різні групи впливу давно вже почали готуватися до війни за контроль над судами. Наприклад, Верховна Рада не призначила на посади пожиттєво 700 суддів, і  тепер після 30 вересня ці призначення буде проводити ВРЮ. Що стосується відносин між Генпрокуратурою та суддями, там все не зовсім гладко. Судді скаржаться на непрофесійно оформлені справи від ГПУ, їх неможливо довести до обвинувачувального вироку. Логіка проста: для таких справ, імовірно, потрібні ручні судді. Саме на етапі пожиттєвого призначення можна вимагати їхньої лояльності тривалістю в життя», - зазначає експерт.

Він нагадав, що у справі Гречковського навіть сьогоднішні залежні суди не хотіли виносити вибір для нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а участь Гречковського у факті вимагання хабара базується лише на показах затриманого (для суду цього зазвичай недостатньо), проте жодного доказу їх зв'язку суд та громадськість не бачили. Також Охотін нагадав, що навтіь сама ВРЮ відмовилася відсторонити Гречковського від виконання повноважень на період розслідування. Водночас, зауважив він, замість наданя реальних доказів прокуратура «показує в інтернеті незрозумілі ролики про сумку з купюрами» та «розміщує інформацію про дорогі машини та годинники обвинувачуваного», не конкретизуючи, чи задеклароване це майно та чи міг Гречковський купити все це на адвокатські гонорари.
Охотін прогнозує, що «Вища рада юстиції має злякатися та зробити кілька послуг прокурорам», а справа Гречковського «розсипеться і навіть не дійде до суду".
«Українці утримують правоохоронні органи заради результату, а їм пропонують Discovery channel, де чиновників ловлять, показують та відпускають», - підсумовує політолог.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: