США офіційно виступили на захист Сущенка в ОБСЄ

США офіційно виступили на захист Сущенка в ОБСЄ

Сполучені Штати закликали Росію виконувати свої міжнародні зобов'язання, включаючи зобов'язання перед ОБСЄ

Офіційний представник США при ОБСЄ Гаррі Каміан у четвер виступив на засіданні постійної Ради ОБСЄ у Відні, наголосивши на безпідставності звинувачень РФ проти журналіста Укрінформу Романа Сущенка та закликавши Москву негайно звільнити українського журналіста.

Текст заяви наводиться на офіційному сайті Місії США при ОБСЄ.

«Росія затримала десятки українців за різних безпідставних приводів. Сполучені Штати глибоко стурбовані тим, що московський суд може присудити журналісту Роману Сущенку до 20 років позбавлення волі за сфабрикованими обвинуваченнями у шпигунстві. Ми закликаємо Росію зняти ці звинувачення», - заявив представник США.

Він зауважив, що Сполучені Штати також стежать за справами Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, яких засудили в травні 2016 року за звинуваченнями у фальшивому «тероризмі».

«Ми закликаємо Росію повернути обох чоловіків до України», - наголосив американський дипломат.

Водночас, він звернув увагу на політично мотивоване переслідування кримських татар та інших, що виступають проти окупації Криму. У цьому зв'язку керівник Місії США згадав про засудження на півострові академіка Дмитра Штибликова за звинуваченням у саботажі.

«Сполучені Штати закликають Росію виконувати свої міжнародні зобов'язання, включаючи зобов'язання перед ОБСЄ, поважати суверенітет й територіальну цілісність України», - наголосив представник Місії США.

У неділю, 19 листопада, Фейгін повідомляв, що Сущенко побачиться із родиною напередодні судової процедури, яка пройде у Москві. 

Нагадаємо, 20 жовтня стало відомо, що Росія завершила слідство у справі Сущенка, яка складається з 10 томів.

25 вересня Московський міський суд, розглянувши клопотання слідчих ФСБ, продовжив арешт Сущенка ще на два місяці.

Українська делегація в ООН засудила незаконне ув'язнення Сущенка в Росії та виступила із закликом про його негайне звільнення.

Як відомо, Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в «шпигунстві». У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: