Стало відомо, коли Венеційська комісія оприлюднить висновок щодо закону, який розізлив Угорщину і Румунію

Стало відомо, коли Венеційська комісія оприлюднить висновок щодо закону, який розізлив Угорщину і Румунію

Сусідні держави засуджують повний перехід української шкільної освіти на державну мову

З висновком Комісії щодо закону «Про освіту» можна буде ознайомитись на її офіційному сайті від 11-го грудня. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомляє Сергій Головатий, член Венеційської комісії.

Венеційська комісія працює в режимі пленарних засідань чотири рази на рік: кожного березня, червня, жовтня й грудня. Наступна сесія відбудеться у першій декаді грудня. До 10.12 вже має бути затверджено текст висновку, а 11.12 — опубліковано на офіційному сайті.

Невдоволення з боку Угорщини і Румунії щодо змісту нового українського закону «Про освіту»  Головатий пояснює тим, що для цих сусідніх країн закінчується така собі «комуністична лафа», коли «коштом української держави, а точніше – за кошт кожного українського платника податків, навчання в школах у певних регіонах здійснювалось державними мовами Угорщини або Румунії».

Нагадуємо, що на початку вересня Верховна Рада ухвалила Закон «Про освіту», один з пунктів — переведення шкільної освіти в Україні винятково на українську мову.

Це викликало обурення у представників окремих меншин переважно на Західній Україні. На їх підтримку виступили уряди Румунії і Угорщини.

11 грудня Венеційська комісія має надати рекомендації до нового освітнього закону України.

Повну версію інтерв’ю з Сергієм Головатим Читайте тут: Член Венеційської комісії Сергій Головатий: Навчання виключно мовою нацменшин? Такого не допускає жодна країна Європи!

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: