The Guardian отримала список українських олігархів із кіпрськими паспортами

The Guardian отримала список українських олігархів із кіпрськими паспортами
Коломойський отримав паспорт Кіпру в обмін на інвестиції

Коломойський, Боголюбов, Стеценко і Григоришин опинилися у списку громадян Кіпру

У пресу потрапив перелік сотень людей, які отримали громадянство Кіпру за неоднозначною схемою «золоті візи». У списку є українські та російські мільярдери, пише британське видання The Guardian.

З 2013 року уряд Кіпру заробив понад 4 млрд доларів, надаючи громадянство багатіям. Право жити і працювати в Європі вони отримують в обмін на готівкові вкладення. Лише торік за такою схемою було видано понад 400 паспортів.

При цьому надання громадянства Кіпру в обмін на інвестиції відбувається абсолютно секретно.

Серед українських олігархів, що опинилися в списку, – співзасновники нині націоналізованого «ПриватБанку» Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов.

Адвокат Боголюбова підтвердив виданню отримання бізнесменом кіпрського паспорта у 2010 році «в результаті вагомих інвестицій в економіку країни (через певні компанії) та відповідність усім тогочасним вимогам законодавства».

Щодо Коломойського, то його представник також заявив: «Йому було надано кіпрське громадянство завдяки вагомим інвестиціям у цю країну».

У списку також фігурує Костянтин Стеценко, керівний партнер Invest Capital Ukraine. Його представник стверджує, що компанія ICU здійснювала операції на Кіпрі, і набуття громадянства стало в нагоді. Стеценко отримав кіпрський паспорт цьогоріч.

Ще один багатій – Костянтин Григоришин, найбільший інвестор в українській комунальній компанії Energy Standard Group. Згідно з Forbes, володіє колекцією творів мистецтва, що оцінюється в 300 млн доларів. Він відмовився коментувати, чи отримав він кіпрське громадянство у 2010 році.

Європарламент має намір обговорити можливість проведення перевірок претендентів на кіпрські «золоті візи».

«Секретність робить це дуже, дуже підозрілим, – вважає член Європарламента від Португалії Ана Гомеш. – Я не проти того, аби окремі країни-члени (ЄС) надавали громадянство… комусь, хто здійснює особливий вклад у мистецтво чи науку. Але ж надавати, а не продавати».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: