Трамп приголомшив союзників по НАТО новими вимогами, - The Wall Street Journal

Трамп приголомшив союзників по НАТО новими вимогами, - The Wall Street Journal
Президент США Дональд Трамп

Трамп, застеріг, що він може послабити зв'язки США з НАТО?

У четвер президент Дональд Трамп змусив союзників США похвилюватися через свої новы вимоги швидко збільшити витрати на оборону, змусивши деяких членів НАТО занепокоїтися, що його критичний підхід підриває альянс, повідомляє The Wall Street Journal.

Трамп заявив під час саміту НАТО, що у питанні підвищення оборонних витрат було досягнутий «величезний прогресс». Похвала президента прозвучала після засідання, на якому він зажадав від лідерів країн-союзників підвищити військові внески, роблячи позначки в списку з їх оборонними бюджетами, хвалячи одних і критикуючи інших, за словами міністра закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерса.

Як заявили дипломати, Трамп, як видається, застеріг, що він може послабити зв'язки США з НАТО, якщо витрати не будуть збільшені досить швидко.

Деякі чиновники попередили, що різкість публічної критики Трампа і його натяки на те, що США можуть відсторонитися від НАТО у разі невиконання його вимог, порушили довіру в альянсі 29 країн і загрожують підірвати ефективність його стримувальної сили, оскільки виникають сумніви щодо прихильності Вашингтона до партнерів, йдеться в статті.

Багато європейців, побоюючись погроз з боку Москви, також стурбовані зустріччю Трампа з президентом Росії Володимиром Путіним у понеділок в Фінляндії, зазначає видання. Трамп неодноразово позитивно відгукувався про Путіна і заявив у четвер, що він є «суперником», а не ворогом. «Сподіваюся, коли-небудь він стане другом. Це можливо», - сказав Трамп.

«У декларації за підсумками саміту члени Альянсу заявили про свою прихильність новим заходам по більшій його зміцненню і стримування Росії - таким, як підвищення швидкості перекидання військ і техніки сусідам Росії, що є ініціативою, яка була підтримана США», - йдеться в статті.

Однак рано вранці в четвер Трамп зробив ряд публікацій в Twitter, знову розкритикувавши військові витрати Європи.

Генсек Йєнс Столтенберг заявив, що важливий кінцевий результат. «Той факт, що існують розбіжності, не є проблемою, поки ми можемо приймати рішення», - додав він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: