Трамп торік збирався вивести США з НАТО - New York Times

Трамп торік збирався вивести США з НАТО - New York Times

Якби Дональд Трамп вивів США з НАТО, альянс би зник

Коли американський президент вперше заговорив про вихід з оборонної організації, у Білому домі подумали, що він жартує

Минулого року президент США Дональд Трамп розглядав можливість виходу США з НАТО, що було б рівносильно знищенню альянсу. Чиновники нинішньої адміністрації розповіли New York Times, в приватних розмовах американський президент говорив про бажання вивести свою країну з оборонної організації. А нинішні і колишні працівники Білого дому, які підтримують НАТО, бояться, що Трамп може повернутися до цих погроз, оскільки оборонні витрати союзників досі не дотягують до позначки, яку він для них встановив. 

В дні перед самітом НАТО минулого літа Трамп сказав, що він не бачить потреби у альянсі, який, на його думку, лише виснажує США. Тоді команда з національної безпеки, до якої входив міністр оборони Джим Меттіс і радник президента США Джон Болтон, намагалася захистити американську стратегію без змін і згадок про вихід з НАТО. Оскільки це сильно скоротило б американський вплив у Європі і додало б впевненості Росії на десятиліття вперед.

Тепер численні розмови Трампа про бажання покинути альянс викликає у чиновників у сфері національної безпеки особливе занепокоєння на тлі того, як президент приховує деталі своїх розмов з Путіним від соратників. Тим більше, що стало відомо про те, як ФБР перевіряло зв’язок нинішньої адміністрації з Росією. Колишній заступник міністра оборони США Майкл Флорной зауважив, що вихід Америки з альянсу, який існує з 1949 року, «став би найбільшим ударом по інтересах країни, якого не завдавав жоден президент».

«Це б знищило понад 70 років клопіткої роботи багатьох адміністрацій: демократичних і республіканських, - з метою створити один з найбільш могутніх і вигідних альянсів у історії. І це б стало найбільшим успіхом, про який Володимир Путін міг би лише мріяти», - сказав Флорной.

У свою чергу, відставний адмірал Джеймс Ставрідіс, який командував союзними військами НАТО, сказав, що вихід США з альянсу стало б «геополітичною помилкою епічних масштабів».

«Саме навіть обговорення ідеї виходу з НАТО – це вже подарунок століття для Путіна», - сказав Ставрідіс.

Високопоставлені чиновники адміністрації Трампа таємно обговорювали внутрішні і надзвичайно чутливі заходи для захисту альянсу. Коли президент США вперше заговорив про вихід з НАТО, члени його адміністрації подумали, що він говорив несерйозно. Але після того, як він кілька разів повторив це, в Білому домі посилилася тривога і страхи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: