У Ахметова таки заберуть «Укртелеком» і примусять виплатити $82 млн пені

У Ахметова таки заберуть «Укртелеком» і примусять виплатити $82 млн пені

Апеляційний суд залишив без змін рішення першої судової інстанції про розірвання договору купівлі-продажу «Укртелекому»

Київський апеляційний господарський суд залишив без змін рішення Господарського суду за позовом Фонду держмайна щодо розірвання договору купівлі-продажу «Укртелекому». Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook голова ФДМ Віталій Трубаров.

Відповідно до рішення суду:

  • договір купівлі-продажу 92,791% акцій ВАТ «Укртелеком», укладений між Фондом та ТОВ «ЕСУ» розірвано;
  • зобов'язано ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» списати з рахунку ТОВ «ЕСУ» пакет акцій ПАТ «Укртелеком» на рахунок держави Україна;
  • за невиконання інвестиційних зобов’язань стягнути з ТОВ «ЕСУ» на користь державного бюджету України пеню у розмірі $81,9 млн;
  • стягнути з ТОВ «ЕСУ» на користь Фонду 243,2 тис. грн витрат по сплаті судового збору.

У лютому 2017 року перевірка Фонду держмайна встановила невиконання компанією «ЕСУ» інвестиційного плану, який передбачав внесення впродовж 5 років інвестицій в сумі не менше ніж 450 млн доларів. «Укртелеком» також не виконав пряму умову договору, яка передбачала передачу телекомунікаційної мережі спеціального призначення у власність держави.

Як повідомлялося, у жовтні цього року Господарський суд Києва вирішив розірвати укладений за підсумками приватизаційного конкурсу договір купівлі-продажу 92,79% «Укртелекому» з «ЕСУ», відповідач вже заявив про намір подати апеляцію на це рішення. 

Нагадаємо, Фонд держмайна в травні 2011 року продав 92,79% акцій «Укртелекому» українській «дочці» австрійської компанії EPIC - фірмі «ЕСУ» - за 10,5 млрд гривень.

Потім «ЕСУ» перепродала цей актив групі СКМ Рината Ахметова. Бізнесмен став власником компанії опосередковано.

Він придбав у EPIC 100% акцій компанії UА Тelecominvest Limited, якій належать корпоративні права українського ТОВ «ЕСУ».

Остання компанія є безпосереднім власником «Укртелекому», контролюючи майже 93% акцій компанії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: