У Чорне море має намір зайти голландський корабель НАТО

У Чорне море має намір зайти голландський корабель НАТО
Фрегат протиповітряної оборони ВМФ Нідерландів HNLMS Evertsen (F805) 

В Альянсу у Чорному морі є три союзники: Болгарія, Румунія і Туреччина, і лише два партнери: Україна і Грузія

Військовий корабель Нідерландів, який очолив одну з постійних груп НАТО, планує зайти в Чорне море.

Про це повідомив постійний представник України у НАТО Вадим Пристайко в ефірі телеканалу «112. Україна».

«Якщо читати офіційну заяву Міноборони США про заходження цього корабля (6 січня в акваторію Чорного моря американського десантного корабля-дока «Форт-Макгенрі»- ред..) в акваторію Чорного моря, то можна розуміти, що корабель заходить для надання підтримки союзникам і партнерам НАТО. У Чорному морі є три союзники НАТО: Болгарія, Румунія і Туреччина, і лише два партнери: Україна і Грузія. Тобто...можна зрозуміти, кого має на увазі американське оборонне відомство», - сказав Пристайко.

Він зазначив, що зараз одну з постійних груп НАТО очолили Нідерланди, і корабель Нідерландів планує зайти в Чорне море. «Нідерландський корабель лише почав керівництво, вони теж планують зайти в Чорне море», - сказав постпред України в НАТО.

Пристайко відзначив підвищення інтенсивності заходження кораблів НАТО у Чорне море. Однак, за його словами, в Чорному морі діє доктрина, що встановлює кількість, тоннаж і час перебування тут військових кораблів, що обмежує кількість перебування кораблів НАТО у Чорному морі.

«Тому відбувається такий ротаційний принцип: одні увійшли, інші вийшли», - пояснив він.

Що стосується Азовського моря, то, за словами Пристайка, по-перше, через його невелику глибини для кораблів з військової осадкою заходження у цю акваторію є навігаційно складним процесом, а по-друге, Росія заявила, що не надаватиме дозволів на заходження у це море військових кораблів.

«Цей процес значно ускладнений, і я не бачу, чому б НАТО йшло на провокації. НАТО провокувати нікого не планує, і Росію – передусім», - зазначив Пристайко.

Зазначимо, що напередодні десантний корабель ВМС США увійшов у Чорне море.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: