У Конгресі США презентували проект резолюції щодо Голодомору в Україні

У Конгресі США презентували проект резолюції щодо Голодомору в Україні

Голосування по резолюції може відбутися навесні наступного року

У Палаті представників Конгресу США представлено проект резолюції, приуроченої до 85-х роковин Голодомору-геноциду 1932-33 рр. в Україні.

Про це повідомляє прес-служба Посольства України в США.

Автори проекту закликають, що «85-ті роковини Голодомору-геноциду 1932-1933 рр. мають слугувати нагадуванням про репресивну радянську політику проти народу України». Палата представників висловлює найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам, а також закликає до розповсюдження інформації з метою підвищення обізнаності у світі про штучну природу цієї трагедії.

Проект резолюції є важливим кроком для зусиль України і заходів Посольства України в США задля визнання Голодомору актом геноциду проти українського народу та його належного міжнародно-правового кваліфікування.

Співавторами документа виступили Співголови Конгресового українського кокусу конгресмени-демократи Сандер Левін (Мічиган) і Марсі Каптур (Огайо) та конгресмени-республіканці Браян Фітцпатрік (Пенсільванія) і Енді Гарріс (Меріленд).

Нагадаємо, у вересні, виступаючи на дебатах 72-ї сесії Генасамблеї ООН, президент України Петро Порошенко закликав країни-члени ООН визнати Голодомор в Україні в 1932-1933 роках актом геноциду.

У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Наразі Голодомор визнали геноцидом 24 країни світу, а ще у низці країн – органи влади їхніх окремих територіальних одиниць.

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932-33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів. 

Раніше, в ході зустрічі з прем'єр-міністром канадської провінції Онтаріо Кетлін Вінн президент України Петро Порошенко повідомив про наміри громади провінції наступного року відкрити монумент пам'яті жертв Голодомору.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: