У конкурсі до Антикорупційного суду залишився 71 кандидат

У конкурсі до Антикорупційного суду залишився 71 кандидат

Очікується, що Порошенко призначить суддів до першого туру президентських виборів - до 31 березня

«Громадська рада міжнародних експертів показала, як працює європейський стандарт добору суддів», - заявила експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносільська

28 січня закінчився етап ветування сумнівних кандидатів Громадською радою міжнародних експертів - із конкурсу до Вищого антикорупційного суду вибуло 42 сумнівних кандидат або майже 40% зі 113, які перед цим успішно склали тестування.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

«Спочатку міжнародні експерти висловили сумнів 49 кандидатам, а згодом голосували за виключення їх із конкурсу на спільних засіданнях із Вищою кваліфікаційною комісією суддів. За підсумками шести спільних засідань конкурс покинули 42 кандидати», - говориться у повідомленні.

Зазначається, що семеро кандидатів залишилися в конкурсі. Їм вдалось переконати міжнародних експертів та кваліфкомісію суддів у своїй доброчесності та професійності.

«На відміну від кваліфкомісії суддів, яка раніше брала на віру найсмішніші пояснення кандидатів у конкурсі до Верховного суду, міжнародні експерти не погодилися визнати доброчесними сумнівних кандидатів на підставі непереконливих доказів. Громадська рада міжнародних експертів показала, як працює європейський стандарт добору суддів», - заявила експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносільська.

«Тепер Вища кваліфікаційна комісія суддів має застосувати такий же підхід до добору суддів під час нового конкурсу до Верховного суду, адже кандидати із сумнівним майном чи рішеннями не мають стати переможцями», - додала Красносільська.

Тепер кандидати пройдуть співбесіди із Вищою кваліфікаційною комісією суддів, після чого комісія визначить переможців конкурсу.

Президент має призначити суддів не пізніше 30 днів з дня отримання подання Вищої ради правосуддя та не має права відмовити у призначенні будь-кого із кандидатів. Очікується, що Порошенко призначить суддів до першого туру президентських виборів - до 31 березня.

До цього із конкурсу ще можуть виключити кандидатів із сумнівних політичними зв’язками, через те, що їхнє призначення  може негативно вплинути на довіру до судової влади.

Такі повноваження мають Вища кваліфікаційна комісія суддів та Вища рада правосуддя, на відміну від Громадської ради міжнародних експертів, яка могла заветувати кандидатів лише через сумніви у їхній доброчесності чи професійності.

До Громадської ради міжнародних експертів увійшло шість міжнародних експертів із Великобританії, Литви, Канади, Данії та Македонії. Серед них чотири колишні судді та два прокурори.

  Читайте також матеріал:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: