У МОЗ очікують на схвалення медреформи вже наступного тижня

У МОЗ очікують на схвалення медреформи вже наступного тижня
Павло Ковтонюк

8 червня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект щодо проведення медичної реформи в державі

Заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк прогнозує, що на наступному тижні Рада підтримає медичну реформу.

Про це він заявив 13 жовтня на прес-конференції, передає «Інтерфакс-Україна».

«Я відчуваю, що у нашої реформи є підтримка. І на наступному тижні, коли прийде час визначатися, ця підтримка буде і на табло Верховної Ради», - сказав він.

Ковтонюк зазначив, що йдеться про зміни в системі охорони здоров'я, закладені в законопроекти №6327, №6604, а також про законопроект про сільську медицину №7117.

Під час прес-конференції також представили результати всеукраїнського соцдослідження про ставлення українців до медреформи, проведеного компанією Socis.

Повідомляється, що 89% українців очікують кардинальних змін в системі охорони здоров'я. При цьому підтримку змін в сільській місцевої висловили 68% респондентів, в містах - 65%. Згідно з даними дослідження, 80% не задоволені станом медицини.

Ковтонюк зазначив, що 36% опитаних повністю оплачують медпослуги в державних і комунальних медустановах, 45% респондентів заявили, що оплачують ці послуги частково, а 11% опитаних користуються послугами приватних клінік.

«Тільки 7% українців заявили, що отримують повністю безкоштовні медичні послуги», - сказав він.

8 червня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект щодо проведення медичної реформи в державі.

Реформа складатиметься з трьох етапів й розрахована на три роки.

За підрахунками МОЗ, лікар первинної ланки з 2 тис. пацієнтів отримуватиме на рік на свою практику близько 700 тис. гривен на рік.

Головний критик медреформи нардеп Ольга Богомолець вважає, що ухваленням закону про медреформу парламент офіційно позбавляє громадян доступу до лікарень у разі відсутності грошей.

Медичні послуги, які надаються на первинній ланці, після старту медреформи будуть безкоштовними для пацієнтів, наголосила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

У другому читанні законопроект №6327 щодо медреформи має бути розглянуто парламентом у жовтні. 

Вибір сімейних лікарів після ухвалення медичної реформи буде повністю вільним і не залежатиме від місця реєстрації, заявив Ковтонюк.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: