У МОЗ пояснили емоційну заяву заступника Супрун про смерті від раку

У МОЗ пояснили емоційну заяву заступника Супрун про смерті від раку

Водночас у міністерстві визнали, що необхідні зміни у програмі «Лікування громадян України за кордоном»

У міністерстві охорони здоров’я України заявили, що стурбовані «активним поширенням окремих уривків виступу заступника міністра охорони здоров’я Олександра Лінчевського» щодо неефективного лікування онкохворих за кордоном, які викликали скандал у соцмережах. 

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

«Заступник міністра Лінчевський приносить вибачення за емоційні вислови, неприпустимо невдало використані під час його доповіді для опису проблеми, що зачіпає надто чутливі питання для пацієнтів, їхніх близьких та небайдужих громадян», - говориться у повідомленні міністерства.

Також у МОЗ заявили про неприпустимість «розповсюдження некоректного припущення щодо високого рівня смертності (25%) серед пацієнтів, яких міністерство направляло на лікування за кордон».

«Оскільки всі пацієнти у рамках цієї програми перебувають у важкому або вкрай важкому стані здоров’я, прогнозування успішності трансплантації та імовірності настання рецидиву ускладнене та залежить, у тому числі, і від якості забезпечення  післяопераційного періоду після повернення в Україну. Усі ці випадки мають високі ризики, отже, частка випадків з ремісією на рівні 75% є високим результатом для подібної програми», - повідомили у міністерстві.

У МОЗ закликали припинити розповсюдження вирваних з контексту слів міністра і «запобігти подальшим маніпуляціям, що несуть велику суспільну шкоду».

Зазначається, що міністерство вважає кінцеві результати програми «Лікування громадян України за кордоном» в цілому успішними за час роботи команди. «За останні два роки відправлено на лікування в півтора рази більше пацієнтів, ніж за попередні шість років сукупно. Перебування пацієнтів у черзі скоротилось з року до місяців, іноді тижнів. Формується мережа перевірених і надійних світових клінік-партнерів, з якими йде системна співпраця. Шанс на подовження життя отримують більше 75% пацієнтів», - заявили у МОЗ.

Водночас у міністерстві визнають необхідність впровадження змін у програмі «Лікування громадян України за кордоном». «Бюрократичні труднощі, з якими зіштовхуються пацієнти, щоб потрапити у чергу, випадки шахрайства з боку посередників, перерви в фінансуванні - проблемні питання, що вимагають вирішення», - говорять у МОЗ.

«Крім того, програма лікування за кордоном на 87% складається з випадків трансплантації органів та кісткового мозку. Для закордонних лікарень українці є іноземцями та медичними туристами, ціни на операції суттєво вищі за такі самі операції для європейців. Українці були вимушені брати участь у цій програмі, оскільки за відсутності прогресу в розвитку власної трансплантології в Україні, програма лікування за кордоном була та поки що лишається єдиним шансом пацієнтів на подовження життя», - додали у міністерстві.

Зазначається, що з розвитком власної трансплантології, у тому числі в результаті зняття законодавчих перепон, за наявні бюджетні кошти, що досі витрачаються на лікування за кордоном, стане можливим забезпечити в декілька разів більшу кількість пацієнтів необхідними операціями.

«Сьогодні бюджет програми «Лікування громадян України за кордоном» є найбільшим за всю історію її існування. Міністерство охорони здоров’я вважає, що подальше збільшення бюджетів програми «Лікування громадян України за кордоном» є недоцільним, і додаткові ресурси мають бути направлені на розвиток національної програми: насамперед, освіту українських медиків за кордоном та пілотні проекти з трансплантації в Україні. У той самий час міністерство не припиняє направляти громадян України на лікування за кордон, поки трансплантологія в Україні не почала працювати. Ми використовуємо всі наявні можливості, щоби врятувати життя людини або покращити його якість», - підкреслили у МОЗ.

Нагадаємо, заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський на засіданні Рахункової палати заявив, що кожен четвертий українець, хворий на рак, лікується за кордоном неефективно, ці хворі помирають.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: