У МВФ похвалили Україну, але вимагають пенсійної реформи

У МВФ похвалили Україну, але вимагають пенсійної реформи
Міжнародний валютний фонд

Постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше підкреслив, що потрібна політична воля, щоб рухатися вперед

Україна досягла хороших результатів у рамках виконання програми Міжнародного валютного фонду у вигляді макроекономічної стабілізації, навіть перевиконавши показники у фіскальній сфері, однак ще багато належить зробити, для чого потрібна політична воля. Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше під час круглого столу у Міністерстві фінансів України.

Він нагадав, що поточна програма з МВФ виконується за непростих умов, включаючи конфлікт на сході України.

«Ми бачимо хороші результати у вигляді макроекономічної стабілізації та по фіскальній лінії. Ми навіть побачили перевищення показників у фіскальній сфері, - сказав Ваше. - Багато що потрібно зробити, але ми бачимо позитивні зрушення, і потрібна політична воля, щоб рухатися вперед».

За словами представника МВФ, фіскальна ситуація в Україні залишається непростою, і слід працювати над забезпеченням стійкості державних фінансів у середньостроковій перспективі, оскільки державний і гарантований державою борг в Україні - високий.

Крім того, Ваше наголосив на необхідності пенсійної реформи, що також важливо для фіскальної стабільності та підвищення рівня життя пенсіонерів.

«Ми вважаємо, що середньостроковий бюджет - дуже хороший інструмент для забезпечення стійкості державних фінансів і контролю за ними. Це не лише підвищення прозорості, а й можливість позитивних зрушень у фіскальній сфері», - резюмував представник МВФ.

Нагадаємо, 14 вересня Міжнародний валютний фонд вирішив виділити Україні третій транш у розмірі 1 млрд доларів за програмою розширеного фінансування EFF.

Спершу передбачалося, що третій транш становитиме 1,7 млрд доларів, він мав надійти ще в 2015 році. Потім влада країни повідомляла, що рішення про третій транш рада директорів МВФ зможе прийняти в червні поточного року.

Через невиконання Україною всіх умов фонд знизив розмір траншу з 1,7 млрд доларів до 1 млрд доларів.

Україна розраховує отримати від МВФ 5,4 мільярда доларів у 2017 році.

Місія МВФ завершила свою роботу в Києві 17 листопада.

Національний банк України очікує, що до кінця поточного року Україна отримає транш від МВФ у розмірі 1,3 мільярда доларів США.

Але МВФ підтвердив низьку ймовірність надання Україні четвертого кредитного транша в рамках програми EFF до кінця поточного року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: