У поліції оцінюють річний нелегальний обіг наркотиків у сотні мільйонів доларів

У поліції оцінюють річний нелегальний обіг наркотиків у сотні мільйонів доларів

Інтернет зробив ринок збуту наркотичних речовин практично необмеженим

За приблизними підрахунками, обсягу ринку наркотиків в Україні становить сотні мільйонів доларів в рік. Про це в інтерв’ю журналу «Фокус» розповів начальник департаменту з протидії наркозлочинності Нацполіції Андрій Кихтенко

«З огляду на вигідне географічне розташування України, ми перш за все - транзитна країна. Через нашу територію пролягають міжнародні канали постачання героїну, кокаїну, гашишу тощо. Наприклад, у 2015-2016 роках було вилучено понад 3 т «транзитного» героїну (безпосередньо в Україні або в країнах на маршруті транспортування). Але насправді це лише «крапля в морі», - зазначив він.

Кихтенко також уточнив, що за останніми даними, річний обсяг наркоринку ЄС становить понад 24 млрд євро, «та й ці цифри занижені, тому що при розрахунках враховувалися тільки основні види наркотиків і обмежені дані».

Начальник департаменту також зауважив, що інтернет зробив ринок збуту наркотичних речовин практично необмеженим. «Достатньо вийти в Мережу, відвідати відповідний сайт, оплатити своє замовлення віртуальною валютою і отримати безконтактним способом «товар». А ось встановити безпосереднього збувальників і отримати законним способом фактичні дані, які будуть підтверджувати його незаконну діяльність, складно і довго за часом», - сказав він і додав, що всі учасники цього процесу, торговці і клієнти, засекречують свою протиправну діяльність, використовують анонімайзери, месенджери, віртуальні валюти.

Крім того, за словами Кихтенка, частина наркотиків, які поширюються на цих сайтах, де-юре є легальними. «Це пояснюється тим, що нові психоактивні речовини з'являються з такою швидкістю, що їх не відразу встигають вносити в список заборонених. У світі щотижня фіксують один-два нових види таких речовин. І незважаючи на те, що вони несуть велику загрозу, ніж класичні наркотики», - підкреслив він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: