У Росії виставили на продаж скарби Київської Русі, викрадені в Україні, - ЗМІ

У Росії виставили на продаж скарби Київської Русі, викрадені в Україні, - ЗМІ
Виставлений на продаж срібник Київської Русі

В аукціонному домі «Александр» у РФ виставили на продаж срібники Київської Русі

Срібники Київської Русі (ХІ ст.) із зображеннями київських і чернігівських князів та українського тризуба незаконно виставлено на продаж у російському аукціонному домі «Александр». Про це інформує журнал «Музеї України».

«Журнал «Музеї України» вже традиційно звертається до МЗС України, Міністерства культури України, СБУ, Посольства України в РФ. Незаконно поцуплені в нашого народу реліквії треба повернути! І особисте звернення до власників і керівників аукціонного дому «Александр»: аби не отримувати зайвого клопоту з Інтерполом, спецслужбами, різноманітними перевірками – радимо просто тихо викупити ті срібники і офіційно передати їх в посольство України як дар якомусь державному музею України на ваш вибір. Повірте, так для вас буде спокійніше і дешевше... І більше просимо не виставляти речі, вкрадені в Україні!», - зазначено в публікації.

За інформацією редактора «Музеїв України» Віктора Тригуба, після кількох гучних міжнародних скандалів, влаштованих командою журналу із залученням Інтерполу, преси, вищих посадових осіб України, дипломатів, московські антикварні торговці притихли і кілька років не ризикували виставляти незаконно вивезені з України речі, частина з яких або викрадена з державних музеїв у бурхливі 90-ті, або незаконно розкопана «чорними» археологами і нелегальними контрабандними способами переправлена через українсько-російський кордон.

Тригуб переконаний, що «Україні варто діяти за італійсько-грецькою схемою: як тільки на офіційних торгах зареєстрованого аукціону виставляється щось із Древньої Греції чи Риму – миттєва реакція посольства, звернення до правоохоронних органів з вимогою негайного арешту тих лотів і повернення на батьківщину».

Редакція журналу українських музейників сподівається, що цього разу наші дипломати оперативно зроблять запит на аукціон стосовно легальності перебування срібників Київської Русі в Росії.

«Хто перемістив їх через митний кордон України? Відповідно, хто з українських чиновників дав дозвіл – якого, як ми розуміємо, не існує... Значить, срібники перебувають на території Росії незаконно і повинні бути поверненні законному власнику – Україні. Хоча, рекомендуємо посольству одразу писати заяви до ФСБ і МВС Росії...», - радить автор публікації.

Прадавні символічні срібники часів Київської Русі з тризубом, що є гербом України, треба вишукувати і повертати зусиллями держави, а не лише незалежних журналістів, - переконані в редакції «Музеїв України», адже в українських музейних експозиціях таких монет залишилося дуже мало.

Довідково: За офіційною інформацією, в державному музейному фонді України перебуває всього 30 срібників Київської Русі. Все інше вивезено до Росії та інших країн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: