У Стамбулі завершився чотирьохсторонній саміт щодо Сирії

У Стамбулі завершився чотирьохсторонній саміт щодо Сирії
У Стамбулі завершився саміт щодо Сирії
Фото: Риа-Новости

Політики заявили про свою жорстку опозицію використання хімічної зброї в Сирії

Президенти Туреччини, Франції, Росії і канцлер ФРН за підсумками суботнього саміту в Стамбулі щодо Сирії домовилися просувати політичний процес у цій країні, зокрема, шляхом кращої координації різних ініціатив, і не припиняти боротьбу з теругрупованнями.

Про це йдеться у спільній декларації трьох президентів і федерального канцлера.

«Лідери підкреслили необхідність посилення координації між усіма міжнародними ініціативами, спрямованими на сприяння надійному та сталому врегулюванню конфлікту в Сирії», - йдеться в заяві.

Важливою є заява відмовитися від «сепаратистських планів, спрямованих на підрив суверенітету і територіальної цілісності Сирії, а також на національну безпеку сусідніх країн».

Водночас четвірка лідерів в черговий раз підтвердила свою тверду прихильність суверенітету, незалежності, єдності і територіальній цілісності Сирійської Арабської Республіки та цілям і принципам Статуту ООН. Сторони також підтвердили свою рішучість боротися з тероризмом в Сирії, включаючи такі угруповання як ІДІЛ, Аль-Нусра та інші, включені РБ ООН у список терористичних.

Троє глав держави і одна - уряду знову заявили про свою жорстку опозицію використання хімічної зброї в Сирії і закликали всі сторони суворо дотримуватися Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про знищення такої зброї.

Вони заявили про свою підтримку інклюзивного та незалежного політичного процесу в Сирії під егідою ООН і закликали сторони конфлікту взяти активну участь у цьому процесі, зокрема, за можливості, до кінця року скликати Конституційний комітет у Женеві, що прокладе шлях вільним, справедливим і прозорим виборам, в яких зможуть брати участь всі сирійці, включаючи членів діаспори.

Політики підкреслили важливість реалізації заходів щодо зміцнення довіри і висловили свою підтримку звільнення затриманих/викрадених осіб та ідентифікації зниклих безвісти.

Біженці та вимушені переселенці повинні мати право безпечного та добровільного повернення в рідні місця, їм має бути гарантований захист, в тому числі, від політичних переслідувань або довільних затримань, йдеться в документі.

Лідери 4 країн відзначили необхідність гуманітарної допомоги в самій Сирії і знову підтвердили свою солідарність з приймаючими біженців країнами, зокрема Туреччиною, Ліваном і Йорданією. Декларація рясніє загальними фразами про «загальну заклопотаність» з приводу ризиків і загроз, створюваних конфліктом, регіональної і глобальної безпеки і стабільності, неможливості військового вирішення конфлікту і т. д.

Російське агентство Інтерфакс зазначає, що зустріч тривала більше двох годин в головній залі палацу Вахдеттін.

«Від терористів звільнена велика частина території Сирії, країна поступово переходить до мирного будівництва», - сказав Путін на спільній підсумковій прес-конференції в суботу.

Президент Туреччини Ердоган, у свою чергу заявив, що необхідно продовжити гуманітарну допомогу сирійцям, а повернення біженців повинно проходити добровільно.

«Ми вважаємо, що необхідно продовжити гуманітарну допомогу сирійському народові. Також торкнулися питання про повернення сирійських біженців на свою батьківщину. Цей процес - процес повернення біженців - повинен відповідати міжнародному праву на добровільній основі і на безпечній основі», - сказав Ердоган.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: