У Вінниці встановили перший повноцінний пам’ятник Симону Петлюрі

У Вінниці встановили перший повноцінний пам’ятник Симону Петлюрі
Фото: myvin.com.ua

Пам’ятник виготовлено з бронзи у натуральну величину

У суботу, 14 жовтня у Вінниці до 100-річчя Української революції урочисто відкрили пам’ятник українському державному і військовому діячу Симону Петлюрі. Про це пише місцеве видання myvin.com.ua.

Пам’ятник виготовлено з бронзи у натуральну величину. Композиційно Симон Петлюра сидить на лавці, тримаючи у руках карту України. На ній вирізняються дві головні позначки – Вінниця як тимчасова столиця УНР, та Київ – столиця держави, що тимчасово окупована більшовицькими військами.

Основою ідеї формату пам’ятника стала відома фотографія, зроблена у 1919 р. у Кам’янці-Подільському. Розкладена на колінах карта стала художнім доповненням історичного образу видатного державного діяча.

Автором композиції є родина вінницьких скульпторів: Володимир Оврах і його сини – Роман та Андрій Оврахи.

Пам’ятник розміщується на подвір’ї Вінницького обласного радіо (вул. Симона Петлюри, 15). В період, коли Вінниця вперше отримала статус тимчасової столиці Української Народної Республіки (лютий – березень 1919 р.), у стінах будинку містилось Міністерство пошт і телеграфів УНР. З 7 травня до 19 червня 1920 р. в будівлі перебувала військово-похідна канцелярія головного отамана.

Як зазначає видання, пам’ятник Петлюрі у Вінниці став першою повноцінною скульптурною композицією головному отаману УНР в Україні (лише у Рівному є погруддя Петлюри, встановлене 2001-го року).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: