Угорщина заявила про перемогу у Венеціанській комісії

Угорщина заявила про перемогу у Венеціанській комісії

Угорщина твердить, що Венеціанська комісія «підтвердила, що критика стосовно України є виправданою»

В Угорщині заявили, що Венеціанська комісія у своєму рішенні щодо положень нового закону України «Про освіту» підтримала їхню сторону. Про це заявив прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер (представник міністра закордонних справ країни з питань комунікації та парламентської координації).

«Тиск на Україну явно зростає з огляду на те, що в п'ятницю дві важливі міжнародні організації підтримали критику Угорщини щодо закону України «Про освіту», - заявив Менцер на прес-конференції в Будапешті.

«Після заяви високого представника Європейського Союзу з закордонних справ та попередньої доповіді Венеціанської комісії, було остаточно доведено, що це не просто угорська проблема, а європейська», - сказав він.

За словами Менцера, Венеціанська комісія, яка опублікує повний звіт з цього питання вже у понеділок, «підтвердила, що критика стосовно України є виправданою, а також те, що Україна йде проти своєї Конституції та міжнародних зобов'язань».

«Ба більше, комісія також заявила, що суперечлива частина Закону України «Про освіту» - 7 стаття - повинна бути змінена», - додав він.

На сайті угорського уряду також повідомляється, що Україна нібито інтерпретувала попередню доповідь Венеціанської комісії у «незвичний спосіб».

«У п'ятницю Україна інтерпретувала попередню доповідь Венеціанської комісії у «незвичний спосіб», але Угорщина не хоче приєднуватися до таких «змагань з інтерпретацій», вона хоче, щоб Україна виконувала легітимні очікування, поставлені міжнародною спільнотою», - йдеться у повідомленні на сайті угорського уряду.

Нагадаємо, 8 грудня Венеціанська комісія прийняла рішення щодо положень нового закону України «Про освіту» стосовно викладання державною мовою, мовою меншин та іншими мовами.

У рішенні йдеться, що сприяння посиленню державної мови та її обов’язковість для всіх громадян є «законною і навіть похвальною метою держави». Те саме стосується державних заходів для вивчення мови всіма громадянами, які є шляхом до подолання існуючих нерівностей та сприяють ефективнішій інтеграції в суспільстві осіб, що належать до національних меншин.

Раніше повідомлялося, що Венеціанська комісія закликала Україну внести зміни у мовну статтю українського закону про освіту щодо російської мови.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: