Україна домовилася з Westinghouse про будівництво заводу ядерного палива

Україна домовилася з Westinghouse про будівництво заводу ядерного палива

Також домовилися про диверсифікацію поставок ядерного палива майже на половину атомних блоків

Україна в рамках відходу від російської залежності у питаннях забезпечення ядерним паливом домовилася з Westinghouse про збільшення поставок та будівництво в майбутньому на території країни заводу з виробництва ядерного палива. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.
«Ми домовилися про диверсифікацію поставок майже на половину атомних блоків і домовилися про будівництво заводу ядерного палива на території України», – сказав він.
Міністр уточнив, що такі домовленості були досягнуті під час його нещодавньої поїздки до США.
Насалик нагадав, що на сьогодні РФ забезпечує постачання майже 95% ядерного палива для українських АЕС.
Як повідомлялося, з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС «Енергоатом» спільно Westinghouse в 2000 році розпочав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми.
У березні 2008 року «Енергоатом» уклав з Westinghouse Electric Sweden (Швеція) комерційний контракт на забезпечення в 2011-2015 рр. свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. У 2014 році сторони домовилися розширити і продовжити його до 2020 року.
Наразі ядерне паливо Westinghouse експлуатується на блоці №3 Южно-Української АЕС і блоці №5 Запорізької АЕС. На грудень 2016 року заплановано завантаження ТВЗ-WR у блок №2 Южно-Української АЕС.
Westinghouse наприкінці квітня 2016 року оголосила про розширення свого підприємства з випуску ядерного палива в Вестеросі (Швеція) для забезпечення зростаючих поставок для реакторів російського дизайну ВВЕР-1000 в Україну та інші країни Східної Європи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: