Україна направила Польщі ноту через зруйнований пам'ятник воїнам УПА

Україна направила Польщі ноту через зруйнований пам'ятник воїнам УПА

Пам’ятник встановили у 1993 році у пам’ять про місцевих цивільних українців та вояків УПА, які загинули під час Другої світової війни та у повоєнні рокИ

Посольство України у Варшаві 10 жовтня надіслало до польського МЗС ноту через паплюження пам’ятника воїнам Української повстанської армії. Цю інформацію Радіо Свобода підтвердив посол України у Польщі Андрій Дещиця.

Зміст ноти наразі невідомий.

Як повідомляло Радіо Свобода, у Польщі у селі Верхрата Підкарпатського воєводства невідомі зруйнували кам’яного хреста, який стояв на греко-католицькому кладовищі.

Пам’ятник встановили у 1993 році у пам’ять про місцевих цивільних українців та вояків УПА, які загинули під час Другої світової війни та у повоєнні роки.

Як розповів Радіо Свобода голова Об’єднання українців Польщі Петро Тима, це не перший випадок плюндрування українських цвинтарних пам’ятників у Польщі упродовж останніх двох років.

Тима каже, що після початку російської агресії в Україні таких випадків вже близько десяти – невідомі переважно розбивають хрести і постаменти, а потім вміщують відеозапис в інтернет-мережі на прокремлівському польськомовному сайті «Новоросія», так сталося цього разу. На відео з Верхрати видно, що український пам’ятник руйнують серед дня. Відеозапис озвучений піснею, в якій лунають погрози на адресу українців.

На думку голови Об’єднання українців Польщі, польська влада майже не реагує на скандальні випадки плюндрування пам’ятних місць. Тима каже, що очолювана ним організація ставитиме питання про наругу над пам’яттю на комісії з питань національних меншин у польському Сеймі.

Щороку Польща надає своє громадянство приблизно п’ятьом тисячам іноземців, найбільша група з них – приблизно 40 відсотків – з України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: