У МЗС закликають не політизувати Волинську трагедію

У МЗС закликають не політизувати Волинську трагедію

Українське зовнішньополітичне відомство готує відповідь на звернення Сенату Польщі до Сейму щодо визнання Волинської трагедії геноцидом

Речниця Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца закликає утриматися від політизації Волинської трагедії. Коментуючи звернення Сенату Польщі до польського Сейму щодо визнання Волинської трагедії геноцидом, Беца заявила, що відомство ще готує відповідь на цей документ, повідомляє «Радіо Свобода».

«Питання дійсно дражливе, важливе. Хочу наголосити, що ми завжди, на всіх рівнях наголошували на важливості уникнення політизації цього процесу. І це питання має розглядатися істориками», – сказала Беца.

Нагадаємо, Верхня палата польського парламенту ухвалила постанову щодо Волинської трагедії. У резолюції сенатори закликають польський Сейм встановити 11 липня Національним днем пам’яті жертв «геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої».

Як повідомлялось, у стосунках Києва та Варшави з’явився додатковий привід для напруженості через те, що міська рада Києва перейменувала Московський проспект на проспект Степана Бандери. В Польщі сприйняли цю дію як недружню.

Історик-публіцист Олександр Зінченко раніше висловив переконання: в умовах антиукраїнської істерії, яка зараз точиться у Польщі, перейменування Московського проспекту на проспект Степана Бандери, за яке сьогодні проголосували депутати Київради, - рішення нерозумне. Шлях до примирення народів він вбачає у засудженні «конкретних злочинців тих подій».

У свою чергу польський історик, заступник директора Центру польсько-російського діалогу та порозуміння Лукаш Адамський вважає, що на конфлікті пам’яті між двома народами спекулює російська пропаганда. «Кремль виграє від розбурхування конфлікту щодо тих історичних подій», - зазначив він. 

У свою чергу Альона Шкрум депутат «ВО «Батьківщина», члена депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Польщею переконана, що польські депутати піаряться на питанні Волинської трагедії.«До влади прийшли люди, які піднімають це питання у своїх - у тому числі піар – цілях, це політичні технології. Україна просто стала одним з таких прикладів. Вони піднімають це питання на рівні Європарламенту, Євросоюзу. В Євросоюзі вже заявляли, що вони занепокоєні такими тенденціями у Польщі», - зазначила нардеп.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: