Україна поки не готова до відкриття ринку землі - Скоцик

Україна поки не готова до відкриття ринку землі -  Скоцик

Питання впровадження ринку землі обов’язково має бути винесено на референдум, вважає голова Аграрної партії України

Запровадження ринку сільськогосподарських земель в умовах економічної кризи, без належних інструментів захисту родючості землі перетворить Україну у сировинну латифундію, а українців у рабів. Про це заявив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик, коментуючи ініціативу президента України Петра Порошенка щодо пришвидшення запровадження ринку землі, висловлену під час звернення до Верховної Ради.
«Влада в умовах кризи повинна займатися стимулюванням виробництва, що дасть роботу і збільшить доходи громадян. Цього немає. За останні півтора року закрилося 500 тисяч підприємств, 2,5 мільйони українців втратили роботу. Українець живе на 1,5 долара в день. Приблизно на таку ж суму виживають жителі найбідніших африканських країн. Треба займатися стимулюванням економіки. Натомість влада розглядає ринок землі як спосіб наповнення бюджету. Українців вже пограбували на початку 1990-х, коли вся промисловість опинилася у руках кількох сімей. Тепер те саме хочуть зробити із землею. Україну прагнуть перетворити у напівфеодальну сировинну латифундію, де більшість людей будуть кріпаками», - зазначив Скоцик.
Голова Аграрної партії назвав також три головні передумови запровадження ринку землі, без яких не варто навіть починати обговорення.
«По-перше, потрібна законодавча база, яка забезпечить цивілізований обіг земель сільськогосподарського призначення, гарантуватиме захист родючості землі та збереження площ родючих чорноземів, обмежуватиме власність однієї родини у 300-500 га та заборонятиме землеволодіння іноземцям. За ефективністю використання землі має слідкувати спеціальна структура - Земельний банк. По-друге, потрібна зрозуміла і прогнозована економічна політика, коли податки стимулюватимуть, а не вбиватимуть виробництво. Коли людина зможе взяти довготривалий кредит під 5-7 % річних, щоб мати змогу обробляти землю. По-третє, завершити судову реформу і суттєво знизити рівень корупції. Поки немає справедливого судочинства — не буде нормального вільного ринку. Поки за рівнем корупції ми на 13 місці із 168. Україна одна з найкорумпованіших країн. Тому тут працює не закон, а система політичних та кримінальних «рішал», - сказав Скоцик.
Він наголосив, що питання впровадження ринку землі обов’язково має бути винесено на референдум.
«Влада боїться народу, бо знає, що сьогодні 85% українців виступають проти ринку землі. Але згідно Конституції лише народ має право вирішувати долю національного багатства», - наголосив голова Аграрної партії України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: