Україна посіла перше місце по бійках у парламенті

Україна посіла перше місце по бійках у парламенті

Українські депутати визнані в світі, як найзабіякуваті

На міжнародному сайті, який показує бійки в парламенті, Україна перебуває на першому місці.

Про це сказав голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час робочої зустрічі «Діалоги з питань парламентської етики» за участю голови місії Європарламенту з оцінки потреб ВРУ Пета Кокса.

За словами Парубія, «скандали для українського парламенту не є дивиною». Водночас він наголосив, що конфлікти у сесійній залі мають різний характер.

Спікер зауважив, що до Майдану багато протистоянь у парламенті були пов’язані із боротьбою за існування української держави, зокрема, коли ухвалювалися Харківські угоди, коли намагалися знищити українську мову.

«Йшлося про фундаментальні речі, які виходили далеко за межі парламентаризму і стосувалися самого факту існування української держави», – сказав він.

На сьогодні, на думку Парубія, «ситуація інша – сьогодні в українському парламенті понад 300 депутатів публічно говорять про свою європейську спрямованість».

«І мені здається, що це дає нам вагомі підстави говорити про зовсім іншу систему культури в українському парламенті», – сказав він.

Парубій повідомив, що, зокрема, на поточному тижні парламентдав згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Олександра Онищенка і цим продемонстрував, що має потенціал для відповідей на подібні виклики.

При цьому Парубій вважає, що в Україні «слабо розвинута політична культура». За його словами, досить доречною була б розробка кодексу парламентської етики, де б йшлося не тільки про культуру поведінки, а й про конфлікт інтересів, про прихований лобізм і про прозорість депутатських пільг та виплат, декларування статків.

«Треба працювати над розробкою етичних стандартів як важливого інструменту підвищення громадянської довіри та підтримки», – додав він.

«Не секрет, що сьогодні ВР має низький рівень довіри серед українських громадян, і маємо працювати над покращенням довіри до парламенту, над зміною політичної культури», – вважає Парубій. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: