Україна розпочала випробування нових ракет «Вільха»

Україна розпочала випробування нових ракет «Вільха»
Серійне виробництво ракет «Вільха» почнеться після випробувань

Українська «Вільха» за всіма показниками краща за російський аналог «Смерч»

В Одеській області розпочалися випробування нової ракетної зброї - ракетного комплексу «Вільха». Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, передає прес-служба відомства.

За словами Турчинова, ці випробування є фінальним етапом співпраці українських вчених, конструкторів та підприємств, що виготовляють дане озброєння.

«Завдяки зусиллям усіх, хто працював над цим проектом, ми отримали потужну ракетну зброю, яка за всіма показниками краща за російський аналог «Смерч», - сказав секретар РНБО.

Ракети також вже випробовували у грудні 2017 року: 

Він також повідомив, що державні випробування проходитимуть у декілька етапів, під час яких замовником перевірятимуться на відповідність заданим параметрам усі тактико-технічні характеристики ракет. Турчинов пояснив, що ракети запускатимуться в повному бойовому спорядженні.

«Враховуючи керованість ракет, для кожної з них буде визначено окремі цілі на різній дальності», - додав він. Турчинов наголосив, що після завершення цих масштабних державних випробувань  ракетні комплекси «Вільха» будуть взяті на озброєння, а український оборонно-промисловий комплекс почне їх серійне виробництво.

«Вільха» — український проект зі створення ракетного комплексу з коригованим боєприпасом. Комплекс розроблений на основі радянської реактивної системи залпового вогню 9К58 «Смерч» калібру 300 мм.

Вперше про проект «Вільха» президент України Петро Порошенко заявив 27 січня 2016 року на засіданні РНБО. Ракета розробляється спільними зусиллями фахівців конструкторських бюро «Південне» та «Луч» 

З відкритих джерел відомо, що РСЗВ «Вільха» матиме керований 300-мм ракетний боєприпас, який залежно від завдань може служити як системою ураження наземних цілей, так і засобом боротьби з водними цілями. Визначальною особливістю «Вільхи» є система наведення і можливість коригування траєкторії вже в польоті. При тому, корекція польоту відбуватиметься не за допомогою GPS, сигнали якої можуть бути придушені.

Попри таємність інформації про тактико-технічні характеристики системи, у відкритих джерелах лунали офіційно не підтверджені заяви про підтверджену здатність вражати цілі на відстані 60—120 км[4][1] Відхилення від цілі на максимальної дальності не перевищує 7 м При цьому слід згадати, що максимальна дальність ураження реактивної системи залпового вогню 9К58 «Смерч» становить 90 км.

За словами радника президента України та волонтера Юрія Бірюкова кожна пускова установка має 12 ракет, кожна ракета несе бойову частину вагою до 250 кг та наводиться на ціль окремо від решти. Вага самої ракети — 900—1000 кг.

На тестових пусках в травні 2017 року випущені з полігону в Одеській області ракети влучили у ціль на полігоні в Херсонській області з відхиленням не більше 15 м.

Компоненти для виробництва «Вільхи» — вітчизняні, з новою системою управління, новим ракетним паливом, новою бойовою частиною. Однією з особливостей є система управління ракетою. Вона передбачає корекцію польоту ракети імпульсними двигунами. Ракета буде здатна нести різні бойові частини в залежності від призначення.

Шасі нової ракетної системи буде виготовлене на базі автомобіля КрАЗ-7634, хоча перші випробування відбувались на шасі МАЗ-54

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: