Україна в ООН: Росія готова до посилення бойових дій на Донбасі

Україна в ООН: Росія готова до посилення бойових дій на Донбасі
Генасамблея ООН

З початку 2017 р. у заборонених районах зафіксовано розгортання понад 1,5 тис. танків, артилерійських систем, в тому числі артилерійських ракетних комплексів та мінометів

Скупчення військ та важкої бронетанкової й артилерійської техніки РФ біля контактної лінії на сході України свідчить про те, що Росія готова до посилення бойових дій з окупованої території в будь-який момент.

Про це заявив у понеділок під час роботи Першого комітету ГА ООН директор департаменту міжнародної безпеки МЗС України Сергій Шутенко.

«Російське військове командування залишається готовим до посилення бойових дій. Про це свідчить велика кількість важкої зброї, розміщеної біля контактної лінії. З початку 2017 р. у заборонених районах зафіксовано розгортання понад 1,5 тис. танків, артилерійських систем, в тому числі артилерійських ракетних комплексів та мінометів», – заявив український представник.

Він підкреслив, що з початку року Україна тричі ініціювала масштабне припинення вогню по всій лінії зіткнення, і щоразу російські окупаційні сили та їхні прибічники порушували його. «Водночас, російські окупаційні сили навмисно проводять провокаційні обстріли житлових районів», – наголосив Шутенко. Більше того, щоб приховати порушення, російські окупаційні сили перешкоджають роботі спостерігачів СММ ОБСЄ та обмежують їх доступ до районів зосередження своїх сил.

За словами дипломата, лише в період з середини травня до серпня 2017 року Місія з моніторингу прав людини в Україні зафіксувала 26 загиблих і 135 поранених серед цивільного населення. Загалом же, у конфлікті загинуло понад 10 тис. людей, 25 тис. поранені й 1,6 млн були змушені покинути свої оселі. «Такі цифри є більш промовистими за будь-які слова. Вони вимагають жорсткої реакції з боку всього міжнародного співтовариства. Жорстокі злочини держави-агресора повинні бути припинені», – наголосив представник України.

Він підкреслив, що Українська держава продовжує бути відданою імплементації Мінських угод. «Ми не підтримуємо військового рішення і вважаємо, що наявні політичні засоби повинні використовуватися для припинення російської агресії проти України та уникнення подальших страждань цивільних. Ця агресія, що спирається на чіткі імперіалістичні амбіції, спрямована проти європейської і трансатлантичної єдності як основних елементів глобального порядку безпеки», – зауважив представник МЗС України.

У цьому зв’язку він закликав міжнародну спільноту «посилити тиск на агресора задля відновлення поваги до основних принципів Статуту ООН та міжнародного права». 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: