В ЦВК розтлумачили: Савченко отримає мандат, судимість не перешкода

В ЦВК розтлумачили: Савченко отримає мандат, судимість не перешкода

Вирок за кордоном не тягне за собою правові наслідки в Україні?

В ЦВК пояснили, чому депутатські повноваження Надії Савченко не припинились, незважаючи на те, що вона була засуджена судом. Нагадаємо, що 81 стаття Конституції та ст.4 Закону України «Про статус народного депутата України» говорять, що повноваження народного депутата України припиняються в разі набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього.

«Але в цій ситуації треба розуміти, що Конституція України говорить про суди виключно судової системи нашої країни, – розтлумачив цю норму заступник голови ЦВК Андрій Магера в коментарі «Главкому». – Якщо ми говоримо про вироки судів іноземних держав, то як мінімум вони мають якимось чином бути імплементовані в Україні і визнані української державою. Автоматично вирок за кордоном не тягне за собою правові наслідки в Україні. Тут питання в тому, чи українська держава його визнає. Тому я би зараз не стверджував, що повноваження Савченко припинені».

Нагадаємо, Надія Савченко на президентському літаку повернулася в Україну. У цей же день до Москви доставили раніше засуджених в Україні росіян Євгена Єрофєєва і Олександа Александрова. Президент РФ підписав указ про помилування українки.

Надія Савченко у вівторок 31 травня приступає до роботи у Верховній Раді України в якості депутата від фракції «Батьківщина».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: