В Іраку виявили понад 200 масових поховань жертв бойовиків-ісламістів

В Іраку виявили понад 200 масових поховань жертв бойовиків-ісламістів

У найбільшій масовій могилі, яка розташована на південь від Мосула, знайшли останки близько чотирьох тисяч людей

В іракських регіонах, які перебували під контролем терористичного угрупування «Ісламська держава», знайшли понад 200 масових поховань із останками близько 12 тисяч осіб, вбитих бойовиками-ісламістами.

Про це йдеться у доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, оприлюдненій у вівторок, 6 листопада.

Могили були виявлені в провінціях Ніневія, Кіркук, Салах аль-Дін та Анбар на північному заході країни. Точну кількість жертв важко оцінити, оскільки поки що були розкопані 28 з 202 могил.

Зазначається, що ексгумовані 1258 тіл. Серед них - жінки, діти, люди похилого віку та інваліди, а також іракські військові та правоохоронці.

Найменша масова могила в Мосулі містить вісім тіл, у найбільшій, яка розташована на південь від міста - останки близько чотирьох тисяч людей.

Місія ООН в Іраку закликала Багдад розкопати усі поховання, щоб родичі загиблих могли дізнатися про їхню долю. Окрім того, це є свідченням воєнних злочинів. «Масові поховання, задокументовані у нашій доповіді, свідчать про жахливі людські втрати, страждання та шокуючу жорстокість», - заявив спецпосланець ООН в Іраку Ян Кубіс.

Раніше ООН повідомляла, що бойовики ІД вбили в Іраку близько 33 тисяч цивільних осіб та поранили понад 55 тисяч. У період з червня по грудень 2014 року бойовики ІД захопили контроль над третиною території країни. На підконтрольних територіях терористи проголосили «халіфат» та закони шаріату. У 2017 році іракський уряд проголосив перемогу над «Ісламською державою», втім, за даними ООН, в Іраку та сусідній Сирії досі залишається від 20 до 30 тисяч бойовиків ІД.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: