В РФ порахували, як різні типи державних витрат впливають на ВВП

В РФ порахували, як різні типи державних витрат впливають на ВВП

У Росії збільшення прибутків держави відносно ВВП сповільнює темпи економічного зростання

Департамент досліджень і прогнозувань Центрального банку РФ в своїй останній доповіді проаналізував, як різні типи державних витрат впливають на динаміку ВВП країни.

Про це повідомляє видання «Коммерсантъ».

Обрахунки робилися на основі моделі фіскальних мультиплікаторів. При цьому дана модель не є ідеальною для країн із перехідною економікою. Витрати економічного блоку мають найбільший позитивний ефект – 0,7. Витрати на безпеку і соціальні гарантії мають менший позитивний ефект – лише 0,32 і 0,28. Проте витрати по загальнодержавним питанням мають негативний мультиплікаційний ефект – мінус 0,73. Це означає, що витрата РФ 1% ВВП по загальнодержавним питанням означає зменшення ВВП на 0,73%.

Інвестиції мають найбільш позитивний ефект – 0,75. Допомога від держави для найбідніших верст населення має позитивний ефект – 0,43, а загалом кінцеве споживання 0,37. При цьому зростання сукупних доходів держави на 1% ВВП приводить в середньостроковій перспективі до зменшення росту ВВП на 0,75%. При цьому на відміну від указів президента РФ 2012 року цьогорічні укази не ставлять пріоритетом №1 збільшення долі доходів держави щодо ВВП.

Окрім того, аналітики Центробанку прорахували, що в перших кварталах 2019 року ВВП РФ чекає надія на фоні збільшення ПДВ із 18% до 20%.  

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: