В російській опозиції допускають введення до Криму міжнародної поліцейської місії

В російській опозиції допускають введення до Криму міжнародної поліцейської місії

На думку історика Зубова, РФ не може просто сказати кримчанам «до побачення»

Перше, що треба зробити, - це визнати суверенітет України над усією її територією. А потім, у процесі міжнародних переговорів забезпечити максимальну захищеність волі населення Криму. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловив російський історик Андрій Зубов.

«Розумієте, ми (Росія) не можемо також сказати, що ось ми йдемо, до побачення. А ви робіть із народом, що хочете! Розумієте? На жаль, це в міжнародному плані також неможливо, і тут треба сказати, що я ближче до «Яблока» ніж до ПАРНАСу. ПАРНАС вважає, що треба піти й забути, але особисто я вважаю, що необхідні деякі кроки зробити щодо гарантій для всього населення Криму, його прав у складі України», - зазначив він.

Для цього, на думку експерта, потрібна міжнародна конференція, «можливо, якийсь статус міжнародних поліцейських сил у Криму, який на перехідний період забезпечать там мир і спокій, щоб не було якихось конфліктів на національному ґрунті».

«Але це вже інша розмова. Ще раз повторюся, у будь-якому випадку жодних сумнівів у тому, що Крим є частиною України юридично, ні в кого з опозиційних партій не виникало. Питання лише в методах, як це вже політично, інженерно здійснити», - сказав він.

Зубов також визнав наявність небезпеки того, що позиція російських опозиціонерів, які виступають за референдум, відштовхне від себе як офіційний Київ, так і пересічних українців.

«Така небезпека, безумовно, є. Але тут я кажу, як прихильник певної моделі розв'язання ситуації. З іншого боку, в цьому й особливість людей із демократичною свідомістю, що для них найголовніше не земля, а люди. І воля людей важливіша за приналежність до землі. Тому, повертаючи Крим Україні беззастережно, тобто визнаючи цілісність України, ми маємо потурбуватися про людей», - додав він.

Зубов також розповів, що отримує у Facebook багато листів з України.

«Мені пишуть: «Ті, хто не хочуть жити в Україні, нехай забираються з Криму». Так не можна. Також казали всі: «Хто не хоче жити в Косовому сербському, нехай забираються до Албанії». Це не шлях для розв'язання конфлікту ціною, щоб люди жили на своїй землі, на якій вони народились, на їхній рідній землі. Не йдеться про країну в цілому, ідеться про їхнє село, їхнє містечко. Для цього, власне, ми маємо цю проблему повільно, спокійно розв'язати. Але тільки не у форматі переговорів Росія-Україна, це абсолютно неправильно, тому що Росія агресор. Проблему слід розв'язувати в міжнародному форматі. І Росія буде лише одним із багатьох учасників переговорів», - розповів історик.

«Колись давно, ще 2014-го року, влітку та на початку осені, саме я розробляв модель розв'язання цього питання для партії «Яблоко». Ми з Григорієм Олексійовичем (Явлінським) зустрічалися. Так, партійці потім багато відкоригували, змінили на своїй політраді, але саме я, виходячи з принципу суверенітету, взагалі-то за цю модель виступав. Повірте, зрештою це буде те рішення, за яке не буде соромно ні Росії, ні Україні. І всі залишаться при своєму», - нагадав він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: