В Україні утричі знизили норму споживання газу в оселях без лічильників

В Україні утричі знизили норму споживання газу в оселях без лічильників
Норма на одну людину на місяць становить 3,29 куб. м газу

Уряд хоче зобов'язати «Нафтогаз» за власний кошт встановити лічильники для обліку газу громадянам

Кабінет Міністрів знизив норму споживання газу населенням без лічильників при наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання з 9,8 куб. м до 3,29 куб. м на одну людину на місяць із 9 серпня 2018 року.

Про це повідомив Урядовий портал.

Також Кабмін знизив норму споживання газу для споживачів при відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача з 18,3 кубометра до 5,39 і для тих, хто використовує газову плиту і водонагрівач, із 23,6 кубометра до 10,49.

Ухвалене зниження кількості споживання газу стосується всіх поставок газу споживачам з 9 серпня 2018 року, пише DW.

Кабмін установив, що не допускається нарахування та облік заборгованості на особистому рахунку побутового споживача за газ, яка виникла у зв'язку з припиненням дії постанов уряду за нормами споживання газу населенням без лічильників, які раніше діяли (прийнятих у 2015-2016 роках). Крім того, не нараховується постачальникам газу для побутових споживачів заборгованість у межах норм споживання газу при відсутності газових лічильників, затверджених постановою уряду від 8 червня 1996 року №619, у редакції, яка діяла до 1 жовтня 2014 року, а також штрафні санкції, 3 відсотки річних та інфляційні витрати, нараховані на таку заборгованість.

Кабмін також установив, що операторам газорозподільних систем, на яких покладено спецзобов'язання з постачання газу населенню, подавати Мінфіну до 15 числа місяця, що передує місяцю поставки, інформацію щодо поштової адреси об'єкта газовикористання, дати і номера договору розподілу газу, персонального коду ідентифікації споживача як суб'єкта ринку газу та його точки комерційного обліку для її узагальнення.

За словами Гройсмана, норма в 3,3 кубометра була встановлена у 2016 році. Проте за рішенням суду її було скасовано, і в дію вступили старі, збільшені і несправедливі, норми споживання.

«Ми встановлюємо нову норму – 3,29 кубометра. Така норма буде затверджена. Люди будуть платити справедливу ціну за справедливий обсяг, а не за завищений», - цитує Урядовий портал керівника уряду.

Уряд зобов'яже НАК «Нафтогаз України» за власний кошт встановити лічильники для обліку газу громадянам. Витрати НАК будуть враховані в його фінансовому плані.

Раніше Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабінету міністрів №203 від 23 березня 2016 року «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників». Рішення було підтримане також постановою Верховного Суду. У результаті чинними стали норми споживання газу, встановлені відповідно до постанови КМУ від 8 червня 1996 року №619. Таким чином, якщо у споживача немає лічильника газу, рахунки виставляються за такими нормами: за користування газовою плитою за наявності централізованого гарячого водопостачання - 9,8 кубометра газу на місяць на одну людину (замість 3,3 кубометра за нормами 2016 року); за газову плиту без централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача - 18,3 кубометра (замість 5,4 кубометра); за користування газовою плитою та водонагрівачем водночас - 23,6 кубометра (замість 10,5 кубометра).

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман іще в грудні закликав населення оплачувати лише фактично спожиті обсяги газу за показами лічильників. Він також ініціював проведення перевірок облгазів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: