Виділення додаткових грошей для Укргідроенерго вкрай негативно позначиться на вугільній галузі - Турманов

Виділення додаткових грошей для Укргідроенерго вкрай негативно позначиться на вугільній галузі - Турманов

Зниження ціни вугілля в тарифі теплових станцій вдарить по вугільному державному сектору

Український вугільний державний сектор втратить близько 261 млн грн. через прийнятий НКРЕКУ рішення знизити ціну вугілля в тарифі теплових станцій до 2090 грн. / тонна. Про це повідомив голова Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов.

За його словами, раніше встановлена ціна в 2535 грн. за тонну дозволяла скоротити заборгованість із зарплати, що на сьогоднішній день складає близько 900 млн. грн., тепер же вона може (заборгованість - ред.) збільшитися в два, а то і три рази. «Крім того, за рахунок цієї ціни вдавалося щось поліпшити на шахтах, а тепер через зниження ціни на вугілля це може негативно відбитися на зарплатах шахтарів», - сказав він.

Він зазначив, що прийняте НКРЕКП рішення про збільшення тарифу «Укргідроенерго» не було узгоджено з фахівцями і з міністерством, і в підсумку негативно вплине на можливості ТЕС закуповувати українське вугілля.

«Те, що творять, - не узгоджують рішення з фахівцями, з міністерством, це дуже погано. Зміна тарифу для ТЕС - це зниження купівельної спроможності нашого вугілля, якого ми і так мало видобуваємо. Все повинно бути збалансовано. Якщо такий підхід до тарифів, то давайте тоді вугільникам хорошу дотацію, щоб якось компенсувати. А у нас так: кому-то спало на думку - прийняли рішення і вважають, що воно правильне. Ми проти цього», - зазначив Віктор Турманов.

Також він упевнений, що сьогодні хтось лобіює інтереси гідрогенерації.

Віктор Турманов зазначив, що для прийняття рішення по тепловій та гідро-вугільній галузі, необхідно запрошувати всі сторони.

«Незрозуміло, чому так: сказали, що у гідро- погана ситуація - давайте їм тариф піднімемо. Так і у нас у вугільній галузі погана ситуація - давайте ціну на вугілля піднімемо. Це ж не аматорська справа, повинен бути зважений підхід на державному рівні. Ми повинні все збалансувати, щоб енергетики і вуглярі не постраждали», - впевнений Віктор Турманов.

16 жовтня Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) переглянула тарифи і інвестпрограму «Укргідроенерго», підвищивши тариф на 43%.

Народний депутат Сергій Сажко вважає, що НКРЕКП, збільшивши тариф для гідроелектростанцій на 43%, поставила під загрозу роботу українських шахт, що недоотримають 260 млн. гривень.

Нагадаємо, на думку експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, постанова НКРЕКП про підвищення тарифу на відпуск електроенергії державної компанії «Укргідроенерго» може увійти в конфлікт з законодавством України та бути по суті незаконною.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: