«Віртуальна» допомога агровиробникам у бюджеті-2017 призведе до зростання цін – Віталій Скоцик

«Віртуальна» допомога агровиробникам у бюджеті-2017 призведе до зростання цін – Віталій Скоцик
Віталій Скоцик

Лідер Аграрної партії заявив, що в держбюджеті-2017 уряд заклав «віртуальні» кошти для агросектора

Програми підтримки аграріїв, закладені у державному бюджеті на 2017 рік, не підкріплені реальними коштами і можуть залишитись фікцією. Про це йдеться у статті лідера Аграрної партії, доктора економіки у сфері стратегічного менеджменту Віталія Скоцика, опублікованій у газеті «Дзеркало тижня».

Віталій Скоцик вказав, що обіцянки Кабміну щодо 5,5 млрд грн для агросектора у проекті бюджету на 2017 рік уже скориговані – закладено лише 3,5 млрд. На пряму фінансову підтримку агровиробників передбачено 2,973 млрд грн, 1,5 млрд з яких є коштами спеціального фонду. У разі невиконання дохідної частини бюджету, український агросектор отримає лише половину обіцяних коштів.

«Виконання програм підтримки агросектора у державному бюджеті-2017 уже зараз викликає великі сумніви, бо цих грошей просто немає. Їхня поява залежить від зростання економіки. А його не буде, якщо падатиме виробництво в аграрному секторі, котрий дає на сьогодні 41% ВВП. Лише за останній рік вартість виробництва в агросекторі зросла на 12%. Ця тенденція зберігатиметься і наступного року», – пише Віталій Скоцик.

Цих проблем не було б, якби Кабмін не зруйнував систему оподаткування, яка діяла до 2015 року і передбачала спеціальний стимулюючий режим адміністрування ПДВ для агровиробників та фіксований сільгоспподаток. Через скасування спецрежиму ПДВ для аграріїв, заплановане з 2017 року, ВВП України може зменшитись на 1%.

«У Міністерстві економічного розвитку прогнозують, що в разі повного скасування спецрежиму ПДВ надходження до бюджету зростуть на 10,6 млрд грн. При цьому ВВП країни може знизиться на 1% через падіння виробництва у аграрному секторі, а це 23,5 млрд грн. Тобто, щоб залучити до бюджету 10 млрд грн, уряд готовий втратити удвічі більшу суму», – наголошує Віталій Скоцик, називаючи розрахунки уряду «аномальною логікою».

За його словами, йдеться не про вузькогалузеві проблеми. Адже збільшення податкового тиску уже позначилося на ціні продуктів харчування. Вона зросла на 20–60% за останні місяці. Люди змушені економити на харчах, і вже сьогодні більшість українців споживають м'яса, риби і фруктів удвічі менше від біологічної норми.

«Різке падіння виробництва, а отже, й експорту ставить під загрозу надходження валюти і стабільність гривні. Щоб не дати розвиватися цим негативним економічним сценаріям, аграрії кілька разів зверталися до уряду і прем'єра, виходили на страйки. Але напрацювати компромісні рішення не вдалося», – наголосив Віталій Скоцик у статті.

Аграрна партія не припиняє добиватися діалогу з владою. Зокрема, сьогодні, 6 грудня, відбудеться зустріч лідера аграріїв Віталія Скоцика з міністром аграрної політики та продовольства Тарасом Кутовим. На переговори міністр пішов після того, як Аграрна партія та профільні асоціації 25 листопада вирішили звернутися до найвищого керівництва держави з вимогою обговорити податкову й бюджетну політику та не допустити подальшого падіння економіки. Раніше, під час восьми всеукраїнських страйків, які проводили аграрії, Кутовий не йшов на діалог із ними.

Водночас аграрії не відступають від своїх вимог, висловлених у зверненні до глави держави, прем’єр-міністра та спікера парламенту, і чекають на зустріч із президентом України.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада розгляне серед іншого законопроекти, пов'язані із затвердженням Державного бюджету на 2017 рік.

Читайте також матеріал «Главкома»: «У чоботях у парламент. Репортаж зі з’їзду Аграрної партії»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: