Військові Іраку проводять переговори з курдами на тлі перемир'я

Військові Іраку проводять переговори з курдами на тлі перемир'я
Воїни пешмерга

На проведенні переговорів наполягли США

Військові високого рангу - представники іракської армії та курдських загонів пешмерга - проводять у суботу, 28 жовтня, переговори щодо відведення бійців пешмерга зі спірних територій на півночі Іраку. Мета переговорів - розмістити іракських військових на кордоні Іракського Курдистану без застосування сили, заявив інформагенції AFP речник глави іракського уряду Хайдера аль-Абаді.

Увечері 27 жовтня аль-Абаді розпорядився на 24 години призупинити всі військові операції проти курдів. Станом на другу половину дня суботи сторони дотримуються перемир'я, пише агентство dpa з посиланням на іракських військових. Ще в четвер сторони обмінювалися артилерійськими ударами на територіях, де розташовано чимало нафтових родовищ і пролягає нафтопровід, яким експортується нафта з Іракського Курдистану.

Представник курдів зазначив, що на проведенні переговорів наполягли США. Вашингтон підтримує як іракську армію, так і загони пешмерга в боротьбі з терористичним угрупованням «Ісламська держава» (ІД).

Іракська армія розпочала в середині жовтня військові дії проти курдських загонів пешмерга на півночі країни. Курдів витіснили з багатої на нафту провінції Кіркук. Бійці пешмерга захопили деякі території на півночі Іраку під час бойових дій проти ІД.

Військові дії Багдада стали відповіддю на референдум про незалежність, який провели в Іракському Курдистані 25 вересня. 93 відсотки курдів, які взяли участь в голосуванні, висловилися за незалежність регіону від Іраку. Проти референдуму виступали центральний уряд у Багдаді, сусіди - Іран та Туреччина, а також США та ООН. Прем'єр-міністр Іраку наприкінці жовтня відкинув пропозицію Іракського Курдистану «заморозити» результати референдуму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: