Влада Чернівців плюнула на карантин і відкриває ринки

Влада Чернівців плюнула на карантин і відкриває ринки
Сьогодні виконком Чернівецької міської ради проголосував за обмеження роботи продуктових ринків міста з 20:00 до 4:00, таким чином дозволивши їм працювати в інший час
Фото: molbuk.ua

У Сторожинці – районі, де найбільше хворих на корона вірус, – також можуть відновити роботу продуктового ринку

У Чернівцях підприємці продуктового сектора Калинівського ринку готуються до відновлення торгівлі на своїх торгових місцях.

Про це повідомив генеральний директор Калинівського ринку Ігор Маслянчук, пише «Молодий буковинець».

Маслянчук сказав, що завтра, 28 квітня підприємці Калинівського ринку планують відновлювати свою роботу.

«Завтра підприємці з продуктового сектору збираються виходити працювати. Ми не забороняємо. Сьогодні вони вже завозять товари на свої об’єкти, щоб завтра було чим торгувати», – повідомив Маслянчук.

Варто зазначити, що підприємці не стали чекати рішення уряду. Кабінет міністрів мав розглянути можливість відкриття ринків на засіданні в середу, 29 квітня.

Водночас керівник підприємства утримався від відповіді на запитання, чи вважає він законним рішення виконавчого комітету про надання дозволу роботи продовольчим ринкам працювати у період карантину.

«Я утримуюсь від відповіді, бо я не юрист. Але є рішення, і я його виконую. Якщо поліція завтра буде ганяти мене або підприємців, значить, будемо бачити, наскільки воно законне», – сказав Ігор Маслянчук.

Разом з тим, в управлінні превентивної діяльності Головного управління Нацполіції в Чернівецькій області повідомили, щодо яких порушників на ринках складатимуть адміністративні протоколи.

«Поліція може складати протоколи тільки у випадку, якщо порушуються ті постулати, які передбачені Постановою №211 Кабінету міністрів України. Всі заборони – урядова, головного державного санітарного лікаря, обласної комісії з ТЕБ та НС – вони є обов’язковими до виконання, але за них ми скласти протокол не можемо. Тому що це – нормативні акти локальної дії, щодо яких не складаються протоколи. Але вони є обов’язковими до виконання. В цій ситуації – бізнес бізнесом, але життя людей і здоров’я є найдорожчими», – повідомив начальник управління Святослав Кішлар.

За словами представника поліції, всі мобільні групи Нацполіції щодня інспектують понад 700 об’єктів, перевіряючи дотримання карантинних обмежень і норм.

«На завтра, якщо відкриються ринки, ми однозначно будемо інспектувати їх на предмет дотримання карантинних обмежень. Зокрема, адміністрація ринку має забезпечити продавців засобами індивідуального захисту, масками, окулярами, щитками, і відвідувачів – масками. Це зазначено у 211-ій постанові Кабінету міністрів України», – повідомив Святослав Кішлар.

Раніше повідомлялося, що сьогодні в Чернівцях після акції протесту за участю підприємців Калинівського ринку та ринку на вул. Зеленій, виконавчий комітет міської ради ухвалив рішення про дозвіл роботи продовольчих ринків міста під час карантину.

Перед тим міський голова Олексій Каспрук заявляв, що міська рада або виконком не мають права ухвалювати такі рішення. Щоправда, він ухвалене рішення виконавчого комітету підписав.

У Сторожинці – районі, де найбільше хворих на корона вірус, - також можуть відновити роботу продуктового ринку, але за умови контролю відвідувачів і дотриманням усіх санітарних вимог.

Як повідомив голова Сторожинецької РДА Дмитро Балінов у Facebook, нині продуктовий ринок закритий, але за ним відбувається стихійна торгівля.

«Спільно з мерією та адміністрацією ринку напрацьовуємо таке бачення: обмежуємо ринок не тільки його територією, а й парковками також. Для підприємців ринку залишається один контрольований заїзд для підвозу товару з боку вул. Ватутіна та контрольований заїзд від музичної школи. Ми матимемо велику територію без автотранспорту, на якій буде зручно регулювати чергу працівникам ринку, представникам мерії, службі охорони. І продуктовому ринку з умовою дотримання всіх карантинних обмежень та режиму роботи (наприклад, крім вихідних) мерія рішенням виконкому дозволяє працювати. Контролювати буде поліція», - ідеться в дописі.

Чиновник додав, що для підпримців промислового ринку, який вимушено закритий, можуть запровадити стовідсоткову пільгу по сплаті єдиного податку. Це рішення мають прийняти місцеві депутати.

Раніше на директора продуктового ринку в Сторожинці склали адмінпротокол за порушення правил карантину, який передбачає штраф до 170 тис. грн.

Як відомо, Буковина – епіцентр коронавірусної пандемії в Україні. Найменша область країни має найбільшу кількість виявлених хворих на Covid-19. Станом на суботу, 25 квітня, в регіоні вже зафіксовано 1308 випадків інфікування, померли 30 людей. За останню добу зафіксована рекордна кількість інфікованих – 109 осіб, хоча попередньої був спад – 59.

 Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: